Претрага
Претрага

Ovčarnik – Izbor mesta i optimalni mikroklimatski uslovi

Ovčarnik je objekat koji ovcama obezbeđuje osnovne uslove za život i pruža mogućnosti za ostvarivanje njihove pune proizvodnje. Pravilan smeštaj ovaca je jedan od vrlo...

Galenika
Ovčarnik je objekat koji ovcama obezbeđuje osnovne uslove za život i pruža mogućnosti za ostvarivanje njihove pune proizvodnje.
Pravilan smeštaj ovaca je jedan od vrlo važnih uslova za postizanje optimalnog nivoa proizvodnje.
Pre izgradnje ovčarnika potrebno je odrediti najpogodnije mesto za objekat, pravilno izabrati materijal za gradnju i na najbolji način rasporediti ventilacione otvore odgovarajućih veličina.

Izbor mesta za ovčarnik

Pri izboru terena za izgradnju ovčarnika neophodno je da lokacija odgovara zoohigijenskim i standardnim higijenskim uslovima, podseća savetodavac Dragan Jakovljević iz PSSS.
Pri izboru lokacije obratiti pažnju na:
– Reljef zemljišta – da bude ocedito
– Vrstu i kvalitet zemjišta – da bude porozno i propustljivo
– Klimatske odlike područja – staje moraju da budu svetle zimi, a hladne leti. Pravac postavljanja staje je istok – jugoistok
– Dobro prirodno osvetljenje
– Dovoljnu količinu higijenski ispravne vode
– Dovoljno prostora za ispuste
– Obezbeđenost kontinuiranim snabdevanjem električnom energijom
– Ovčarnik graditi dalje od glavnih puteva, železničke pruge i stambenih zgrada.

Mikroklimatski uslovi u ovčarniku

U ovčarniku životinjama moramo obezbediti prijatne uslove za život. Zato je važno ispuniti određene zahteve u pogledu mikroklimatskih uslova.
Potrebne mikroklimatske uslove postižemo pravilnim izborom materijala za gradnju i pravilnim rasporedom i veličinama ventilacionih otvora na objektu, savetuje dipl. inž. poljoprivrede PSSS Dejan Stanković.
Osnovni mikroklimatski uslovi svode se na:
1. Optimalna temperatura u ovčarniku, tj. temperatura koja najviše odgovara ovci, je ona koja se nalazi u intervalu 6-18 °C.
2. Niža temperatura od 5 °C u objektima je nepovoljna za sve kategorije, a naročito za podmladak.
3. Optimalna temperatura u objektu ne sme da bude viša od 27 °C.
4. Optimalna temperatura za rano odlučenu jagnjad je 18 °C.
5. Optimalna relativna vlažnost vazduha za sve kategorije ovaca iznosi 50–80 %.
6. Dozvoljeni sadržaj ugljendioksida u litri vazduha je do 0,035 %, ugljenmonoksida 0,003 %, a sumporvodonika do 0,002 %.
7. Sistem ventilacije mora da obezbedi dovoljno svežeg vazduha sa zaštitom od prodora velikih masa hladnog vazduha, i to zimi u količini od najmanje 30 m³ vazduha na sat po grlu, a leti i do 120 m³.
8. Maksimalna brzina ovako ubačenog vazduha ne sme biti veća od 0,5 m/s.
9. U ovčarniku mora biti obezbeđeno dnevno svetlo preko prozora i to u površini od najmanje 1/20 podne površine, s tim da se noću obezbedi električno osvetljenje od 60 luksa, a što zavisi od tehnološkog procesa proizvodnje i kategorije životinja.
Tako na primer u porodilištu intenzitet osvetljenja treba da iznosi 80-100 luksa. 

Podeli sa prijateljima:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporučeno