Otkupna cena junadi 280 dinara ili obustava prodaje

junad

Tovljači junadi poručili klaničarima: Otkupna cena junadi 280 dinara ili obustava prodaje

Odgajivači tovne junadi iz Vojvodine i Mačve, okupljeni u Proizvodnu grupu na inicijativu, uglavnom, udruženja stočara i Udruženja „Agroprofit”, danas su odlučili da obustave prodaju junadi u narednih mesec dana.

Tovljači tvrde da su podsticajne mere za stočarstvo dobre i da ugovoreni izvoz junećeg mesa garantuje održivost ove proizvodnje, ali da se od strane klaničara ova proizvodnja podcenjuje i da je otkupna cena od 235 din/kg žive vage nekorektna i sa njom ne mogu obnoviti tov za izvoz. Tovljači, kako su nam rekli u Proizvodnoj grupi, za kilogram žive vage (prve klase) traže 290 dinara.

Prema analizi troškova (telad, hrana, veterinarske usluge…) po sadašnjoj prodajnoj ceni oni imaju zaradu od 12.000 po utovljenom junetu, koje je u uzgoju oko 500 dana. Ovo je najmanja cena žive vage junadi u Evropi i pored subvencija od 10.000 dinara država ovu proizvodnju drži na ivici opstanka, pa će bez svog prihoda iz tova teško proširiti posao za izvoz.

U ovom času realna cena junadi je 280-290 din/kg žive vage, a ne 230 dinara, kaže Jovan Smiljanić iz Salaša Noćajskog.

– Proizvodnja junadi donosi mi gubitak, a opstajem što svoju hranu trošim za tov. Kada se dogode uginuća teško obnavljam tov. Država je napravila dobre ugovore, ali sada ne sme dozvoliti nakupcima da nas, stočare, izbace iz direktnog kontakta sa klanicama koje izvoze – kaže Smiljanić i poručuje da je potrebno izdržati obustavu prodaje junadi narednih mesec dana.

Naš izvor iz jedne velike klanice kaže da je prodaja junećeg mesa u prodavnicama obračunata kao da živa vaga iznosi 2.5 evra po kilogramu.

U Srbiji se trenutno, prema najnovijim podacima, u tovu kod velikih farmera nalazi 30.000 grla i nešto manje od 100.000 junadi na gazdinstvima. Za obnavljanje tova u našoj zemlji ima svega oko 140.000 komada muških teladi, što, zapravo, znači da se ovaj tov bez uvoza tovnog podmlatka ne može proširiti.

Izvor: agroservis.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede