Moravka, autohtona rasa svinja, sa dnevnim prirastom do 810 grama

moravka

Moravka je autohtona otporna rasa svinja. Prasi otprilike sedam prasadi u jednom leglu, zavisno od  uslova držanja

U Srbiji, tri rase svinja mangulica, moravka i resavka čine danas 100% populaciju koja se odnosi na autohtone rase svinja. Njihov ukupan broj nije veliki, a u cilju zaustavljanja negativnog trenda država daje subvencije za uzgoj istih.

Moravka je po važnosti, tj. brojnosti na drugom mestu, iza mangulice. U pitanju je rasa kombinovanih proizvodnih sposobnosti što znači da hranu podjednako dobro pretvara i u mast i u meso, piše Ljiljana Nerandžić, savetodavac PSSS Kraljevo. Rasa je otporna, stvorena za šumovite predele, i sama traži hranu i sklonište. Kao i svaka niže produktivna rasa, autohtona rasa moravka izgubila je, inače, nekada zapažen značaj koji je imala na našim prostorima. Njena brojnost konstantno je opadala, kada je 2009. godine na području cele Srbije bilo svega 100 grla. Situacija je poboljšana, pa je 2017. godine bilo registrovano ukupno 500 jedinki.

Moravka dnevno utroši do šest kilograma hrane

Proizvodnost moravke nije na zavidnom nivou, mada je bolja nego kod managulice. Proizvodnost izražena kroz dnevni prirast je od 250 do 810 grama, ističe Nerandžić. Veliki raspon variranja posledica je sistema držanja. Ukoliko se svinje drže ekstenzivno, uz slabu ili nikakvu prihranu, a hrana im se bazira na voluminoznim hranivima – tada je dnevni prirast tek nešto veći od 200 grama. Ako se ishrana forsira, uz to u zatvorenom sistemu tada su i prirasti znatno bolji, odnosno, veći. Utrošak hrane takođe varira i kreće se u rasponu 3,42-5,81 kg/dan.

Svinja moravka prasi otprilike sedam prasadi, pri čemu to može ići i do 14 u jednom leglu, ali i do samo pet komada, u lošim uslovima držanja, navodi savetodavac PSSS. Randman svinja je dosta veliki, gotovo identičan tovnim rasama a kreće se između 74 i 84 procenta.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede