Kada se kod krave utvrdi mastitis posledice po životinju i gazdinstvo mogu biti višestruke. Važno je sprovoditi preventivne mere
Upala mlečne žlezde kod krava (mastitis) dovodi do velike ekonomske štete gazdinstvima, industriji mleka i privredi jedne zemlje. Štete uzrokovane mastitisom u mlečnom govedarstvu, naglašava Robert Širtov DVM sci, savetodavac za stočarstvo PSSS “Vranje”, nastaju usled:
- neupotrebljivosti mleka,
- uginuća i klanja iz nužde (zbog mastitisa se godišnje kolje iz nužde 3-4% krava),
- prevremenih izlučivanja iz uzgoja.
Smatra se da je 20-30% krava latentno inficirano patogenim bakterijama, a gubitak 200-300 litara po laktaciji prema američkim istraživačima iznosi u proseku 185 $ po kravi za jednu laktaciju, navodi Širtov.
Preventivne mere
Savetodavac podseća da farmeri koji se bave mlečnim govedarstvom i proizvodnjom kravljeg mleka i svakodnevno i pravilno sprovode preventivne mere, su u velikoj prednosti u odnosu na farmere koji se oslanjaju na lečenje krava nakon pojave prvih znakova upale vimena.
Prevencijom se povećava proizvodnja mleka po kravi u laktaciji i ujedno povećava zarada, ekonomičnost i održivost poljoprivrednog gazdinstva, ističe savetodavac PSSS Širtov i podseća na važne preventivne mere.
Kako osigurati dobro zdravlje krava i proizvodnju kvalitetnog mleka?
- osigurati čistu okolinu i uslove koji nisu stresni za životinje
- osigurati higijenu muzača
- prati i dezinfikovati vime i sise pre muže
- masaža i pregled vimena pre muže povećava proizvodnju mleka i poboljšava zdravstveno stanje vimena
- obavezno izmuzivanje prvih mlazeva mleka – baciti izvan staje
- sprovođenje mastitis testa svih krava bar jednom nedeljno
- menjanje gumenih nastavaka svakih 60 dana ili nakon 1.000 muža
- nakon skidanja uređaja za mužu odmah pristupiti dezinfekciji sisa nakon muže
- lečenje mastitisa sprovodi isključivo veterinar
- odvajanje poznate inficirane krave od ostalih i musti ih poslednje, ručno ili s posebnom opremom
- zasušiti se sme samo zdrava životinja
- obavezno korisiti injektore za zasušenje