Mane izražene kod svinja – Sedam bitnijih letalnih i semiletalnih mana

svinja prasici

U većini slučajeva na mane izražene kod svinja utiče odgajivanje u srodstvu kao i linijsko odgajivanje

Uglavnom se letalni, semiletalni i štetni geni (u recesivnom ili delimično dominantnom obliku) ispoljavaju isključivo u homozigotnom stanju. Za ispoljavanje pomenutih gena važi pravilo da se oni u manje izraženom potencijalu javljaju u jednoj populaciji i u većini slučajeva odgajivanje u srodstvu kao i linijsko odgajivanje utiče na njihovu pojavu u homozigotnom stanju, objašnjava Dragoljub Krajnović, savetodavac PSSS.

Ovo ukazuje da se upravo odgajivanjem u srodstvu ili korišćenjem linijskog tipa uzgoja može najsigurnije utvrdititi postojanje letalnih faktora, a ujedino i omogućiti njihovo otklanjanje iz populacije, odnosno nekog zapata svinja. Krajnović nabrаja i kratko opisuje važnije letalne i semiletalne mane koje se manifestuju kod svinja.

Važnije letalne i semiletalne mane izražene kod svinja

1. Hydrocephalus

Predstavlja nakupljanje tečnosti u lobanjskim šupljinama. Osobina je recesivna i izrazito letalna, pošto su prasad mrtvorođena ili uginjavaju u roku od nekoliko dana nakon partusa.

2. Moždana kila

Ovo je degenerativna osobina kod prasadi u vidu otvora na čeonoj i temenoj kosti. Prasad se rađaju živa, ali zbog pomenutog poremećaja ne mogu dugo da prežive.

3. Rascepljeno nepce

Javlja se kod živorođene prasadi, ali vrlo brzo dolazi do smrti pošto prasad nisu sposobna da sisaju.

4. Paraliza

Ovo je mana koja se ispoljava izraženije na prednjim a slabije na zadnjim ekstremitetima. Prasad nisu sposobna da stoje niti da se oslanjaju na nogama, tako da uginjavaju vrlo brzo, već posle nekoliko dana. I ovo je recesivna osobina.

5. Zadebljale prednje noge

Nastaju kao posledica infiltracije vezivnog tkiva na mesto mišićnih vlakana na prednjim ekstremitetima. Prasad se sa ovom manom rađaju živa i posledica ne mora uvek da  bude letalna.

6. Atresia ani ili začepljenost čmara

Javlja se kod novorođene prasadi oba pola, s tim što je kod muške prasadi posledica letalnog karaktera, dok prasad ženskog pola ostaju u životu. Ova mana je utvrđena kod više rasa, dok je nasleđivanje pod kontrolom dva dominantna gena.

7. Hemofilija

Predstavlja nesposobnost zgrušavanja krvi. Često se ispoljava kao posledica parenja u srodstvu prilikom linijskog odgajivanja. Sa starenjem prasadi mana postaje sve izraženija, ali ipak određen procenat slučajeva ne završava letanim efektom. I ova se osobina nasleđuje recesivno, ističe Krajnović.

Preporučujemo: Pridržavanjem mera sprečavamo afričku kugu svinja – 6 preventivnih mera

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede