Kozarnik je prostorija koja treba da je suva, prostrana, dobro osvetljena i bez promaje.
Kozarnik treba kozama da obezbedi ugodan boravak u tom prostoru.
Uslovi koji vladaju u kozarniku imaju veliki uticaj na zdravlje i proizvodne sposobnosti koza.
Slavko Mladenović, dipl. inženjer poljoprivrede savetuje kako da napravimo kozarnik , a za dobrobit koza.
U kozarniku obezbediti povoljnu mikroklimu
Pri izgradnji kozarnika posebnu pažnju treba obratiti na sve činioce koji deluju na stvaranje mikroklime u njemu.
Najpovoljniji materijali za izgradnju zidova jesu opekarski blokovi, ali u našim uslovima su to drvo, beton ili kamen. Ono što je najvažnije jeste da unutrašnji zidovi budu od betona u visini od jednog metra kako bi se prali i dezinfikovali.
Tavanica ima važnu funkciju u održavanju mikroklimata, te se zbog toga pravi od drveta otvorenog tipa na kojoj se smešta uglavnom seno koje čini istovremeno i toplotnu izolaciju.
Prozori u kozarniku su obavezni, ali se postavljaju što je više moguće prema tavanici kako bi se sprečio direktni udar vazduha na životinje prilikom njihovog otvaranja.
Vrlo je važno da se kozama i podmlatku obezbedi ispust kako bi provodili vreme van objekta. Površina ispusta je obično dvostruko veća od površine objekta.
Veličina kozarnika u velikoj meri zavisi od broja grla koja će se u njemu držati, zatim od rase koza, kategorije kao i sistema uzgoja koza.
Mladenović ukazuje na potrebne površine podnog prostora u zavisnosti od sistema gajenja koza.
Dimenzije kozarnika
Visina kozarnika 2,4-3,0 m
Podna površina
- koza: 1,1-1,4 m²,
- jare: 0,2-0,5 m²,
- jarac: 1,5-2,0 m²
Dužina valova
- koza 0,2-0,3 m,
- jare 0,1-0,2 m,
- jarac 0,2-0,3 m.
Prostorija za mužu
U kozarniku treba predvideti posebnu prostoriju za obavljanje muže i njena površina ne treba biti veća od 2 m² podne površine po grlu.
Foto: pixabay.com