Farmeri nisu za previsoku cenu mesa

svinja 2

Cene tovljenika do 120 kg ovih dana porasle su za 50-60 dinara i danas su klanice za utovare plaćale 190-200 din/kg sa PDV.

Da li će doći do poskupljenja mesa?

Novi Sad/Modena, 20. april 2017.

Cene tovljenika do 120 kg ovih dana porasle su za 50-60 dinara i danas su klanice za utovare plaćale 190-200 din/kg sa PDV. U isto vreme za prasad od 10-12 kg farmeri su tražili 400 din/kg, a za onu veću od 280-320 po kilogramu sa plaćenim PDV-om.

Da li je ovo prolazni period od par dana ili će potrajati, pouzdano ne mogu da odgovore farmeri, dok klaničari uz takve cene planiraju smanjenje otkupa, što za one koji imaju lanac svojih mesara ili snabdevaju druge je samo špekulacija.

  • Nema potpunog partnerskog odnosa između tovljača svinja i klanica, pa su na tržištu moguće oscilacije cena – od neprihvatljivo niskih do visokih. Na ovoj relaciji trpe tovljači i potrošači – kaže za „AgroServis plus” predsednik Udruženja stočara Srema i Mačve Zoran Erić.

Naš sagovornik kaže da je krajnje vreme da se između farmera i klaničara uspostave jasni poslovni odnosi gde su cena i stalnost u poslu glavne tačke.

  • Nas oko 300 članova udruženja tovljača u Sremu i Mačvi želi novi sastanak sa klaničarima – kaže Erić i naglašava da je otkupna cena od 190 do 200 din/kg žive vage dobrim delom već ugrađena u klanične proizvode. – Možda će se neznatno povećati samo cena svežeg mesa. Mi znamo da klaničari ni u jednoj izmeni cena žive vage svinje ne gube – samo je pitanje da li jednako zarađuju. Kod nas farmera to nije tako i mi ne želimo cenu tovljenika od 250 din/kg. Ko će onda kupiti to meso? Znamo da ima mnogo ljudi koji primaju plate manje od 20.000 dinara mesečno.

Šta se može očekivati od polovine maja, pitaju se farmeri koji imaju turnuse tovljenika za isporuku. Razmenjujući prognoze o tržištu oni očekaju da brzog uvoza zamrznutog mesa neće biti, da će se cena zadržati na trenutnom nivou, a da će nakon praznika u maju neznatno biti niža. Klaničari o ovoj temi danas nisu želeli da govore.

Farmeri se u ovom pomeranju, odnosno skoku cena prasadi, plaše da će sve to otežati zanavljanje proizvodnje, jer su mnogi stočari odustali od držanja krmača, iako država tu proizvodnju podstiče sa 10.000 dinara po kvalitetnom grlu.

Prasad iz uvoza je skuplja od domaće ponude, a uz to, po pravilu, dolazi do uginuća u transportu i prilagođavanju na nove uslove u tovilištima.

Na berzi u Modeni za proteklih desetak dana poskupele su sve kategorije svinja. Tako su tovljenici od 90-115 kg prodavani po 1,803 evra/kg, a mesnate svinje za klanje težine 144-156 kg po 1,64 evra/kg. Cena prasadi na ovoj berzi se kreće od 3,76 evra/kg do 5,28 evra/kg.

STABILNIJA PONUDA PRASADI TEK U NOVEMBRU 2018. GODINE

Prof. dr Ivan Radović, sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, podseća da brzog oporavka u svinjarstvu ne može biti, posebno kada je u pitanju kvalitet.

  • Poznato je da od prašenja do novog potomstva i tova prođe jedna i po godina. Krmače u priplodu provedu period od 6-8 prašenja, a već za dve godine žensko prase od rođenja dobije 90 direktnih i indirektnih potomaka. Ako se ne postignu ovi rezultati farmer mora da analizira uzroke i da vidi gde i zašto gubi na rentabilnosti.

Podaci koje smo čuli upućuju na zaključak da u najboljem slučaju stabilniju ponudu prasadi u Srbiji možemo očekivati u novembru 2018. godine. Prema toj računici, u 2017. godini, zbog nedovoljnog broja kvalitetnih priplodnih krmača, farmeri neće ostvariti proizvodnju tovljenika od 1,5 miliona komada, koju im je u protekloj godini Ministarstvo poljoprivrede subvencionisalo u iznosu od 1,5 milijardi dinara.

Izvor: Agroservis

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede