Doneta naredba o merama za sprečavanje širenja afričke kuge svinja

svinje naredba

Naredbom precizirane sve mere, aktivnosti, kao i ingerencije lica sa ciljem prevencije i borbe protiv zarazne bolesti.

Informacije o merama koje će se preduzimati zbog širenja bolesti AKS u državama u okruženju a u blizini granica Republike Srbije afrička kuga svinja (AKS) – DONOŠENjE NAREDBE O SPREČAVANjU ŠIRENjA

NAREDBA o preduzimanju mera radi sprečavanje unošenja, pojave, otkrivanja, širenja, suzbijanja i iskorenjivanja zarazne bolesti afričke kuge svinja u Republiku Srbiju doneta je 1.2.2019. godine, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Uvozna dozvola, odnosno dozvola za provoz pošiljaka može da se izda ako ne postoji rizik po zdravlje životinja, što se utvrđuje analizom rizika u skladu sa Zakonom o veterinarstvu i DIREKTIVOM Uprave za veterinu kojom je jasno precizirano postupanje po svakom zahtevu.

Razlozi za donošenje naredbe   

U saopštenju Ministarstva poljoprivrede se navodi da zbog pogoršanja epizootiološke situacije po pitanju AKS u regionu (Mađarska, Rumunija, Bugarska), i neposredne opasnosti od pojave ove bolesti u našoj zemlji, neohodno je nalaganje konkretnih mera koje treba da sprovode sve relevantne institucije i organizacije pored MPŠV, tako i vlasnici i držaoci životinja, lovci i korisnici lovišta, u cilju sprečavanja pojave i suzbijanja AKS u Republici Srbiji.

„Donošenjem ove naredbe upotpunili smo i precizirali sve mere, aktivnosti, kao i ingerencije lica koja su uključena u upravljanje rizikom, a sa ciljem prevencije i borbe protiv ove zarazne bolesti.

Definisana su područja visokog i umerenog rizika sa kontrolnim, preventivnim i restriktivnim merama, takođe, doneli smo opšte i posebne biosigurnosne mere koje se moraju sprovoditi na gazdinstvima sa svinjama i u lovištima.

Iz razloga neposredne ugroženosti od pojave ove bolesti u Republici Srbiji pristupili smo strogoj kontroli prometa i uvoza živih svinja, proizvoda i sporednih proizvoda poreklom od svinja“, piše u saopštenju.

Naredbom je propisano:

Radi sprečavanja unošenja AKS u Republiku Srbiju zabranjuje se slobodan uvoz i provoz pošiljaka poreklom iz zemalja ili područja zahvaćenim afričkom kugom svinja, tj za svaki konkretan slučaj se izdaje uvozna dozvola.

Određena su dva područja i to područje umerenog rizika i područje visokog rizika i na osnovu toga su donete mere koje se sprovode na tim teritorijama

Definisane su mere koje se sprovode nakon potvrde primarnog (prvog) slučaja AKS, aktivnosti na zaraženim područjima i periodi trajanja mera zabrane i ograničenja.

U slučaju pojave AKS moraju se obezbediti i primeniti pravila brzog upozoravanja i hitnog reagovanja.

Afrička kuga svinja naročito opasna zarazna bolest

Afrička kuga svinja (AKS) je veoma zarazna virusna bolest domaćih i divljih svinja koja se nalazi na listi Naročito opasnih zaraznih bolesti u našim i evropskim propisima.

Kako se prenosi AKS? 

Bolest se širi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, kontaminiranom hranom i vodom, odećom i obućom, inficiranim predmetima i opremom, prevoznim sredstvima, stajnjakom, leševima uginulih i zaklanih životinja, glodarima, insektima.

Oboljenje AKS se ne leči, ne postoji vakcina

Za oboljenje afrička kuga svinja ne postoji terapija, niti vakcina.

U slučaju pojave bolesti, bilo gde u svetu, sprovode se radikalne mere uništenja životinja na farmi, odnosno zaraženom području. U suprotnom virus ubija životinje.

Izbijanje bolesti može izazvati ogromnu ekonomsku štetu.

OVDE Tekst Naredbe možete pogledati na zvaničnom sajtu Uprave za veterinu 

Foto: A.M.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede