Proizvesti zdravu hranu prioritet je odgovornog proizvođača mleka. Zato je važno da se pridržavamo dobre higijenske prakse u proizvodnji mleka i sprečimo kontaminaciju ove dragocene tečnosti.
Mleko je, obzirom na svoj sastav, povoljna sredina za razmnožavanje mikroorganizama. Zbog toga se u povoljnim temperaturnim uslovima mikroorganizmi u mleku razmnožavaju veoma burno i slabe njegov kvalitet
Higijenski ispravno mleko je, pre svega, mleko sa malim brojem mikroorganizama, niskim sadržajem somatskih ćelija i rezidua (ostaci antibiotika, pesticida, dezinficijenasa i hormona).
Podsećamo na neke važne korake u sprovođenju dobre higijenske prakse (iz Uputstva za sprovođenje dobre higjenske prakse i organizaciju procesa muže u proizvodnji mleka).
Dobra higijenska praksa u proizvodnji mleka
Principi dobre higijenske prakse u proizvodnji mleka su:
- dobijanje sveže pomuženog mleko iz zdravog vimena koje je higijenski ispravno
- muža se mora obaviti pod higijenskim uslovima koji obezbeđuju odgovarajući kvalitet mleka
- čovek, staja, oprema za mužu i hlađenje mleka ne smeju biti izvor zagađenja mleka
- pravi način isključivanja izvora zagađenja mleka je primena čišćenja, pranja i dezinfekcije
- muzač treba da bude edukovan i odgovoran za svoj posao.
Za dobru higijensku praksu potreban je „alat“
Da bi se sprovela dobra higijenska praksa potrebna su određena sredstva. To su:
- deterdženti (koji ne pene). Jedan alkalni za svakodnevnu upotrebu i jedan kiseli za čišćenje jednom nedeljno. Alkalni se koriste za rastvaranje masnoća i proteina dok su kiseli deterdženti neophodni za uklanjanje kalcijuma (kamenca) koji se zadržava na opremi za mužu i koji čini pogodno tle za razvoj bakterija.
- četke za pranje, najmanje dve i to različitih boja. Jedna za čišćenje spoljašnjeg dela opreme koji je često u dodiru sa stajnjakom i druga za čišćenje unutrašnjosti opreme.
- posuda (sa duplim dnom) za predmužu i proveravanje prvih mlazeva mleka pomoću koje se odvajaju prva tri mlaza mleka koji u sebi sadrže veliki broj bakterija.
- posuda (aplikator) sa dezinfekcionim sredstvom za potapanje sisa.
- vruća i hladna voda za pranje opreme. Temperatura vruće vode treba da bude 60-70 °C.
- termometar za merenje temperature mleka u laktofrizu i vode za pranje.