StarTech konkurs: Do 7. aprila prijave za podršku pri apliciranju

StarTech program

Svi zainteresovani inovatori imaju još mesec dana da konkurišu za StarTech program i osvoje grant do 100.000 evra, i još nekoliko dana, do 7. aprila, da se prijave za program podrške u izradi aplikacije.

StarTech program je projekat kompanije Philip Morris, vredan pet miliona dolara, koji sprovodi NALED, uz podršku Vlade Srbije.

StarTech

Na info danu StarTech programa, posvećenom saradnji nauke i privrede, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović rekla je da se nada da će broj inovacija koji dolaze iz naučne zajednice i instituta biti veći nego u prethodna dva ciklusa. Ona je dodala da je ohrabrujuće što je StarTech program najveću podršku dao timovima koji se bave veštačkom inteligencijom, biotehnologijom, poljoprivredom i ekologijom što su, kako je ocenila, teme koje su danas najbitnije.

U Srbiji trenutno posluje oko 500 startap kompanija, ali se nadamo da će njihov broj biti još veći. Za ceo ekosistem zato je veoma značajan Startech program koji pokazuje koliko je bitno da svi zajedno sarađujemo – država, privreda i nevladin sektor. Zahvaljujem se kompaniji Philip Morris i NALED-u na ovako dobrom projektu i pozivam i druge kompanije u Srbiji da podrže inovatore jer je to veoma važno za razvoj nauke i inovacija kod nas. Prioritet Vlade biće komercijalizacija i internacionalizacija naših domaćih rešenja, kako bismo uhvatili korak sa svetskim trendovima – objasnila je Begović.

Ivan Miletić, direktor korporativnih poslova Philip Morris Srbija, rekao je da je ova internacionalna kompanija pre nekoliko godina napravila vrlo hrabar zaokret ka novim proizvodima i potpuno novim tehnologijama.

Rešili smo da se baziramo na inovacijama, ali onda smo počeli da se suočavamo sa problemima za koje nismo znali da postoje. Pre dve godine najveći biznis problem kompanije PMI  bio je nestašica mikročipova na svetskom tržištu. Inovatori iz auto-industrije rešili su ovaj izazov jer su se setili da svaka veš mašina ima čip, te su kupili 30.000 veš mašina i tako rešili nestašicu na tržištu. Ovaj inovativni način razmišljanja, mi vidimo i negujemo kod timova iz StarTecha – rekao je Miletić.

Vlada Srbije formirala je prošle godine Centar za četvrtu industrijsku revoluciju sa idejom da se osim novčane podrške inovacijama, pruži i regulatorna, razvojem javnih politika kako bi implementacija inovacija bila mnogo lakša u svakodnevnom životu, rekla je direktorka centra Jelena Bojović.

Vidimo da se dugi niz godina ulaže u inovacije i to je put kojim treba i dalje da idemo. Broj patenata je povećan 3,6% u odnosu na prošlu godinu. Ono što je sledeći korak je povezivanje inovativnog i komercijalnog i pronalaženje načina da te inovacije stignu do svih nas – zaključila je Bojović.

Propozicije konkursa

Inovatori mogu da apliciraju za grantove od 15.000 do 100.000 dolara. Osim novca, korisnici grantova moći će da računaju i na 1.000 sati mentorske podrške za registraciju patenata, podršku izlasku na nova tržišta, pravne savete i dr. U okviru LOT-a 1 namenjenog startapovima i biznisima osnovanim nakon 1. januara 2021. moguće je dobiti grantove od 15.000 do 25.000 dolara u cilju razvoja inovativne ideje (uz sufinansiranje od 10%). LOT 2 donosi grantove od 25.000 do 50.000 dolara (uz sufinansiranje od 20%) za mikro, mala i srednja preduzeća osnovana najkasnije do kraja 2020. za plasiranje proizvoda na tržište. Firme iz sektora MMSP mogu da apliciraju i za LOT 3 ukoliko planiraju nova zapošljavanja i izlazak na inostrano tržište, za šta će dobiti bespovratna sredstva od 50.000 do 100.000 dolara (uz sufinansiranje od 30%).

Informacije o programu, uslovima i dokumentaciji za učešće, aplikanti mogu da nađu na internet sajtu www.startech.org.rs, kao i putem kontakt centra na adresi info@startech.org.rs  i broju 0800 000020.

Preporučujemo: Mapa humusa za veće prinose i plodnije tlo, unapređena digitalna platforma AgroSens

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede