Sredstva za opremanje hladnjača, sušara, preradu uljarica, opremanje farmi

suseno povrce

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević potpisao je juče  58 ugovora

sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima: 22 ugovora za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje nabavke opreme za hladnjače, mašina za pripremu voća i povrća za tržište, opremu za preradu uljarica i sušare za aromatično, začinsko i lekovito bilje, kao i 36 ugovora za dodelu bespovratnih sredstava za opremanje stočarskih farmi.

Tim povodom, u izjavi za medije, Vuk Radojević je naglasio da su za obe konkursne linije u 2017. godine obezbeđena mnogo veća sredstva nego u prošlog godini i pozvao poljoprivrednike da i dalje konkurišu za sredstva Pokrajinskog sekretarijata kojima se podržavaju mere agrarne politike. Radojević je precizirao da su poslednjim rebalansom pokrajinskog budžeta predviđeni  novi iznosi finansijskih sredstava i za ova dva konkursa. 

„Naime, do 31. maja  bila su utrošena sva sredstva koja su bila namenjena za opremanje stočarskih farmi i rebalansom je obezbeđeno novih 35 miliona dinara. Ukupno, u 2017. godini poljoprivrednicima će na raspolaganju biti 85 miliona dinara za ovu namenu. U odnosu na prošlu 2016. godinu,  kada je to bilo na nivou od 30 miliona dinara, gotovo tri puta više para imamo opredeljeno za opremanje stočarskih farmi u odnosu na prethodnu godinu. Takođe, i za nabavku opreme za hladnjače, mašine za pripremu proizvoda za tržište, za sušare – za tu konkursnu liniju rebalansom su opredeljena dodatna sredstva.  Za 2017. godinu poljoprivrednicima iz Vojvodine na raspolaganju stoji ukupno 145 miliona dinara, u odnosu na 38 miliona kolko je bilo prošle godine. Dakle, preko 100 miliona dinara više, tačnije blizu četiri puta više para namenjenih poljoprivrednicima Vojvodine“, rekao je pokrajinski sekretar mr Vuk Radojević.

Vrednost juče potpisana 22 ugovora za  nabavku opreme za hladnjače, opreme za preradu uljarica, mašine za pripremu voća i povrća za tržište i sušare iznosi oko 70 miliona dinara, a učešće Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu je nepunih 50 posto, odnosno 34 miliona dinara. Najveće interesovanje je bilo za nabavku opreme za hladnjače.

Kad  je reč o konkursnoj liniji za opremanje stočarskih farmi, vrednost juče potpisanih 36 ugovora je veća od 58 miliona dinara, od čega je Pokrajina obezbedila oko 29 miliona dinara. Najveće interesovanje je bilo za nabavku opreme za svinjarske farme.

Foto: pixabay.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede