Pravo na IPARD podsticaje uz dokaz o stručnoj osposobljenosti

osposobljenost

Stručna osposobljenost potrebna ukoliko želite da konkurišete za IPARD podsticaje. Šta to podrazumeva?

Kako da dokažete da poseduje određena znanja za bavljenje poljoprivredom? Da li je dovoljna određena stručna sprema ili iskusto u ovom sektoru ili treba da pohađate određene edukacije i obuke?

Da nije komplikovano odgovoriti na ovaj uslov ukoliko želite da konkurišete za IPARD sredstva objašnjava savetodavac Snežana Petrović (PSSS).

Dokazati stručnu osposobljenost

Svi korisnici IPARD podsticaja moraju da poseduju određena znanja i veštine za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom.

Uslov ispunjavaju poljoprivrednici koji su upisani u RPG kao nosioci ili članovi poljoprivrednog gazdinstva u periodu od najmanje tri godine (ne moraju biti tri uzastopne godine, a sabira se vreme za koje je bio prijavljen kao član i kao nosilac jednog ili više poljoprivrednih gazdinstava).

Poljoprivrednik uz zahtev za odobravanje projekta može dostaviti i izjavu u kojoj navodi period u kome je bio nosilac/ član gazdinstva/ava, a u obrazac za odobravanje projekta upisuje brojeve tih gazdinstava.

Tri godine radnog iskustva u odgovarajućem sektoru poljoprivredne proizvodnje su takođe dokaz stručne osposobljenosti.

U slučaju da nemaju traženo iskustvo, neophodno je da podnosioci zahteva poseduju minimum srednjoškolsko obrazovanje iz oblasti poljoprivrede/veterine, ili visoku stručnu spremu iz bilo koje oblasti.

Takođe, kao alternativu mogu pohađati i specijalizovane obuke za poljoprivredna zanimanja, ukoliko poseduju minimum srednjoškolsko obrazovanje bilo kog usmerenja.

Ukoliko je podnosilac preduzetnik, privredno društvo ili zemljoradnička zadruga, ovi uslovi se odnose na stručno lice odgovorno za proces proizvodnje.

Koja dokumenta su potrebna?

Kao dokaz stručne osposobljenosti ili potrebnog radnog iskustva, podnosilac uz zahtev za odobravanje projekata prilaže i jedan od sledećih dokumenata:

diplomu odnosno uverenje o stečenoj visokoj stručnoj spremi

– diplomu, uverenje ili svedočanstvo o stečenoj srednjoj stručnoj spremi u oblasti poljoprivrede i/ili oblasti veterine

– diplomu, uverenje ili svedočanstvo o stečenoj srednjoj stručnoj spremi i potvrdu o stručnom osposobljavanju u odgovarajućem sektoru u oblasti poljoprivrede, odnosno i izjavu da će pohađati stručnu obuku u odgovarajućem sektoru u oblasti poljoprivrede u minimalnom trajanju od 50 časova predavanja najkasnije do dana podnošenja zahteva za isplatu IPARD podsticaja

– ugovor o radu na poslovima u oblasti poljoprivrede u odgovarajućem sektoru, sa pratećom prijavom, odnosno odjavom na obavezno socijalno osiguranje.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede