Podsticajna sredstva u okviru „Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja“

podsticajna

Podsticajna sredstva za preduzetnike, poljoprivredna gazdinstva, mikro i mala preduzeća.

Novoosnovanim preduzetnicima, poljoprivrednim gazdinstvima, mikro i malim privrednim društvima starosti do dve godine, kao i svima koji imaju ideju za sopstveni biznis ili unapređenje dosadašnjeg poslovanja, od 24. oktobra, na raspolaganju su podsticajna sredstva u okviru „Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja“.

Novac će i u drugoj fazi sprovođenja Programa biti dostupan kroz kredite sa povoljnim kamatama kod partnerskih banaka, a predviđena su i bespovratna sredstva.

Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja, koji je usvojila Vlada Republike Srbije, predstavlja sveobuhvatnu podršku i snažan razvojni podsticaj privredi Srbije.

Program sprovodi Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima u saradnji sa Fondom za razvoj Republike Srbije i uz stručnu podršku Nemačke razvojne banke (KFW).

Privrednoj komori Srbije, partneru u implementaciji Programa, poverena je realizacija stručno-edukativnih obuka i mentorsko vođenje i savetovanje aplikanata.

Program obuhvata sve ključne aspekte podrške neophodne za uspeh start ap projekata

  • petodnevnu obuku za izradu poslovno-investicionog plana,
  • povoljne bankarske kredite kod komercijalnih banaka,
  • partnera u projektu,
  • garanciju za kredite banaka partnera,
  • bespovratna sredstva (grant) korisnicima koji uspešno otplate kredit u iznosu do 20 odsto ukupnog investicionog ulaganja koje se finansira u okviru Programa (maksimalan iznos bespovratnih sredstava 360.000,00 dinara) i
  • mentorsko vođenje i savetovanje.

Povoljni bankarski krediti u maksimalnom iznosu do 3.600.000,00 dinara dodeljivaće se za finansiranje investicija (nabavku proizvodne opreme, mašina, postrojenja, sadnica, kupovinu ili adaptaciju poslovnog ili proizvodnog prostora) kao i za operativne troškove, uz povoljne uslove otplate i pogodnosti u vidu niže kamatne stope koja je fiksna u maksimalnom iznosu od 5,99 odsto na godišnjem nivou.

Dodatna pogodnost za korisnike kredita je ta da kolateral može biti samo predmet finansiranja kao i da su maksimalni troškovi i naknade koje banka naplaćuje korisniku kredita do 1 odsto od iznosa kredita, piše na sajtu PKS.

Cilj ovog programa podrške, u kojem kao partnerske banke učestvuju Raiffeisen Banka, UniCredit Banka i Banka Poštanska štedionica, jeste da doprinese stvaranju stimulativnog ambijenta za početnike u poslovanju, unapređenju uslova poslovanja u sektoru MMSP i preduzetništva i otvaranju novih malih i srednjih preduzeća i preduzetničkih radnji, u skladu sa strategijom Vlade Republike Srbije.

Ukupno 417 aplikanata, učesnika Programa, uspešno je završilo prvu fazu i petodnevne stručno-edukativne radionice u 18 gradova širom Republike Srbije, uz podršku trenera iz Privredne komore Srbije specifično sertifikovanih za rad sa početnicima u poslovanju.

Detaljne informacije o Programu dostupne su na sajtovima Ministarstva privrede, Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima i Fonda za razvoj Republike Srbije.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede