Podsticaji za izgradnju objekata aktuelni do 15. oktobra

skladiste voca

Podsticaji za izgradnju i opremanje objekata za čuvanje i skladištenje voća i povrća i izgradnju i opremanje objekata za unapređenje primarne stočarske proizvodnje.

Najviši ukupni iznos podsticaja po podnosiocu zahteva je 3.500.000 dinara.

Jedan od trenutno aktuelnih pravilnika jeste Pravilnik o podsticajima za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za izgradnju i opremanje objekata za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje koji se završava 15. oktobra tekuće godine.

Ovaj Pravilnik je podeljen na dva Programa, podseća Marko Bogojević, dipl. inž. poljoprivrede PSSS.

I Program za podršku investicijama za izgradnju i opremanje objekata za čuvanje i skladištenje voća i povrća i

II Program za podršku investicijama za izgradnju i opremanje objekata za unapređenje primarne stočarske proizvodnje.

Podsticaji za izgradnju i opremanje objekata za čuvanje i skladištenje voća i povrća

Bespovratna sredstva po ovom Programu se mogu dobiti za izgradnju objekta za čuvanje i skladištenje voća i povrća, za nabavku nove opreme za objekte za čuvanje i skladištenje voća i povrća kao i za nabavku nove opreme za pripremu voća i povrća za tržište.

U pogledu opštih uslova po ovom programu neophodno je da podnosilac zahteva ima u Registru upisano poljoprivredno zemljište pod proizvodnjom voća i povrća i to površine:

  • do 2 ha jagodastog voća, odnosno
  • do 5 ha drugog voća, odnosno
  • do 0,5 ha povrća u zaštićenom prostoru, odnosno
  • do 3 ha povrća na otvorenom prostoru.

Podrška za izgradnju i opremanje objekata za unapređenje primarne stočarske proizvodnje

Po ovom Programu bespovratna sredstva se mogu dobiti za izgradnju objekta za smeštaj: svinja, ovaca, koza, goveda, živine, akvakulture, kao i za opremanje tih objekata.

Takođe, bespovratna sredstva se mogu dobiti i za građenje novog objekta za skladištenje stajnjaka i nabavku nove opreme za manipulaciju, odlaganje, separaciju i distribuciju stajnjaka.

U pogledu uslova stočnog fonda i objekta, Bogojević podseća da podnosilac zahteva mora da:

  • U RPG -u ima prijavljen odgovarajući stočni fond(HID) i da na poljoprivrednom gazdinstvu ima najviše 19 mlečnih krava i/ili ako ima ukupni kapacitet objekta: do najviše 19 goveda i/ili do najviše 149 ovaca i koza i/ili do najviše 29 krmača i/ili 99 tovnih svinja i/ili od 1000 do 3.999 brojlera po turnusu i/ili do najviše 100 tovnih ćurki po turnusu i/ili najmanje 500 kg ribe i/ili do najviše 4.999 kokošaka nosilja.
  • Ima objekat koji je predmet investicije za koju se podnosi zahtev u njegovom vlasništvu ili ako na njemu ima pravo zakupa, odnosno korišćenja na osnovu ugovora zaključenog sa zakupodavcem – fizičkim licem ili jedinicom lokalne samouprave na period zakupa, odnosno korišćenja od najmanje pet godina počev od kalendarske godine za koju se podnosi zahtev za korišćenje podsticaja, s tim da ako je objekat predmet zakupa ne može imati upisane druge terete, osim predmetnog zakupa;
  • Ima objekat koji je predmet investicije upisan u Registar objekata, odnosno Registar odobrenih objekata, u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo.

Od osnovnih uslova za ostvarivanje podsticaja je propisano da vrednost prihvatljive investicije koja je predmet zahteva bude veća od 100.000 dinara, dok iznos pojedinačnog računa treba da bude veći od 50.000 dinara i da je račun za svaku pojedinačnu investiciju veći od 50.000 dinara.

Najviši ukupni iznos podsticaja po podnosiocu zahteva je 3.500.000 dinara.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede