Podnošenje zahteva za podsticaje za podizanje vinograda do 20. jula

registracija vinograda 1

Zahtevi za podsticaje se podnose do 20. jula 2023. godine preko platforme eAgrar, odnosno portala ePodsticaji.

Uprava za agrarna plaćanja raspisala Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva kroz podršku podizanja višegodišnjih proizvodnih zasada vinove loze za 2023. godinu.

Ovim pozivom opredeljena su sredstva za nabavku sadnica vinove loze, fizičko-hemijsku analizu zemljišta sa preporukom đubrenja zemljišta za sadnju, izradu vinogradarskog projekta, pripremu, obradu zemljišta, kopanje jamića za sadnju i sadnju, nabavku naslona za proizvodne zasade, odnosno nabavku kolja kod zasada vinove loze sa odomaćenim sortama koje se gaje sa tradicionalnim uzgojnim oblicima.

Kome je namenjen poziv?

Pravo na podsticaje ostvaruju lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava, koja su izvršila obnovu registracije za tekuću godinu i nalaze se u aktivnom statusu i to:

  • fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva,
  • preduzetnik,
  • pravno lice, i to: privredno društvo, zemljoradnička zadruga, zadužbina

Za podsticaje najviše 80 miliona dinara

Maksimalni iznosi podsticaja po vrsti podsticaja:

  • za analizu zemljišta – 200.000 dinara;
  • za izradu vinogradarskog projekta – 1.000.000 dinara;
  • za pripremu zemljišta – 20.000.000 dinara;
  • za nabavku sadnica – 30.000.000 dinara;
  • za nabavku naslona, odnosno kolja – 30.000.000 dinara.

Ako se podsticaji odnose na proizvodne zasade sa srpskim domaćim i odomaćenim sortama vinove loze, podsticaji se uvećavaju za 100.000 dinara po hektaru proizvodnog zasada vinove loze, odnosno površine vinogradarske parcele.

Ako se podsticaji odnose na proizvodne zasade vinove loze koji su u potpunosti podignuti na nadmorskim visinama iznad 200 m, odnosno na južnim ekspozicijama, odnosno na nagibu terena iznad 10º ili na terasiranim površinama, podsticaji se uvećavaju u iznosu od po 100.000 dinara po hektaru podignutog proizvodnog zasada vinove loze, odnosno površine vinogradarske parcele.

Ukupna raspoloživa sredstva po ovom javnom pozivu opredeljuju se u iznosu od 500.000.000 dinara. Najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik podsticaja može da ostvari u jednoj kalendarskoj godini je 80.000.000 dinara. 

Zahtevi se podnose u periodu od 20. juna do 20. jula 2023. godine preko platforme eAgrar, odnosno portala ePodsticaji. Uputstvo za prijavu za subvenciju možete pogledati OVDE.

Tekst Javnog poziva možete preuzeti OVDE

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede