Podrška organizacijama civilnog društva za zaštitu životne sredine

eko taksu

Podrška civilnom društvu za zaštitu životne sredine i održivi razvoj zajednica – Snažno zeleno

Kroz Program podrške civilnom društvu za zaštitu životne sredine i održivi razvoj zajednica – Snažno zeleno, radiće se na razvijanju i sprovođenju zelenih projektnih ideja koje će unaprediti kvalitet života u zajednici. U vreme globalne krize, perspektive lokalnih zajednica su naročito važne, i zajedno će se raditi na njihovom jačanju.

Program podrške civilnom društvu za zaštitu životne sredine i održivi razvoj zajednica – Snažno zeleno ima dve komponente:

 • Podrška formalno registrovanim organizacijama civilnog društva;
 • Podrška neformalnim grupama.

Ovaj poziv se isključivo odnosi na komponentu Programa koja pruža podršku organizacijama civilnog društva.

Pozivu za neformalne grupe možete pristupiti OVDE.

Učesnicima Programa biće obezbeđena:

 • Finansijska podrška za realizaciju njihovih projekata;
 • Program jačanja kapaciteta za razvoj, upravljanje i finansijsko vođenje projekata, kao i program razvoja specifičnih znanja i veština vezanih za Poglavlje 27 (zaštita životne sredine i klimatske promene);
 • Ekspertska i mentorska podrška tokom realizacije projekata;
 • Učešće u aktivnostima Koalicije 27, kroz praćenje javnih politika na lokalnom nivou i pisanje doprinosa godišnjim Izveštajima iz senke Koalicije 27.

Kojim temama se bavi program Snažno zeleno?

Tematske oblasti u okviru kojih možete konkurisati su:

 • Upravljanje otpadom (naročito podstičemo ideje koje se bave cirkularnom ekonomijom);
 • Zaštita vazduha;
 • Zaštita prirode;
 • Zaštita i upravljanje vodama;
 • Klimatske promene;
 • Horizontalno zakonodavstvo.

Ko može da se prijavi?

Podrška u okviru ovog Programa namenjena je organizacijama civilnog društva koje su:

 • Registrovane kao udruženja, fondacije ili zadužbine, u skladu sa važećim Zakonom o udruženjima ili Zakonom o zadužbinama i fondacijama;
 • Imaju godišnji promet manji od 50.000,00 EUR;
 • Trenutno nisu korisnik finansijske podrške iz programa Evropske unije, kao ni korisnik finansijske podrške u okviru drugih programa koji se finansiraju iz sredstava Evropske unije.

Smernice i informacije

Opširnije informacije o Programu podrške Snažno zeleno, projektu „Zeleni inkubator“ kao i svim uslovima za učešće u Programu pogledajte u Smernicama za prijavljivanje, koje možete naći OVDE.

Tim Beogradske otvorene škole i Mladih istraživača Srbije će pružiti sve dodatne informacije o Programu podrške civilnom društvu za zaštitu životne sredine i održivi razvoj zajednica – Snažno zeleno na informativnom sastanku na Zoom platformi 23. februara u 12h. Da biste učestvovali na sastanku, potrebno je da imate instaliranu Zoom aplikaciju i registrovan nalog, kao i da se prijavite putem OVOG linka.

Tokom trajanja otvorenog poziva zainteresovane organizacije se mogu obratiti timu Beogradske otvorene škole putem mejla: zeleni.inkubator@bos.rs. Tim Beogradske otvorene škole će davati odgovore na pojedinačna pitanja isključivo putem elektronske pošte.

Do kada je poziv otvoren?  

Rok za podnošenje projektnih ideja je 14.3.2021. godine, do 23 sata i 59 minuta.

Predlozi projektnih ideja dostavljeni nakon postavljenog roka neće biti razmatrani.

Program se realizuje u okviru projekta „Zeleni inkubator“ koji Beogradska otvorena škola sprovodi sa partnerima Mladim istraživačima Srbije i Inženjerima zaštite životne sredine.

Projekat teži da doprinese osnaživanju organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom životne sredine, da podrži inicijative lokalnih neformalnih grupa kao i da istraži potencijale i izradi preporuke za socio-ekonomski razvoj lokalnih zajednica na principima zelene (cirkularne) ekonomije.

Više o projektu možete pročitati OVDE.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede