Objavljene izmene pravilnika o Meri 1 IPARD programa

izmene IPARD farma

Izmene pravilnika za Meru 1, koje je objavila Uprava za agrarna plaćanja, odnose se na:

  • promenu definicije koja se odnosi na mladog poljoprivrednika
  • na objašnjenje kada je neka investicija započeta
  • izmenu Liste prihvatljivih troškova.

Mera 1 se odnosi na investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, piše agrosmart.net. To je, između ostalog, nabavka nove mehanizacije, izgradnja farmi, objekata za skladištenje, opremanje voćnjaka, vinograda, plastenika.

Za ove namene iz IPARD fonda je na raspolaganju 6,6 milijardi dinara (6.613.200.117,00 dinara).

Izmene pravilnika za Meru 1

Između ostalog, promenjena je definicija koja se odnosi na mladog poljoprivrednika, prema kojoj je mladi poljoprivrednik osoba mlađa od 40 godina u trenutku podnošenja zahteva za odobravanje projekta. Tako mladi potencijalni IPARD korisnici, koji bi u momentu podnošenja zahteva bili na granici od 40 godina starosti, nisu više u riziku da u toku administartivne obrade zahteva ostanu bez dodatnih pet odsto IPARD podrške.

Izmena pravilnika odnosi se na objašnjenje kada je neka investicija započeta. U slučaju kada je započeta investicija u izgradnju objekta koja nije deo IPARD zahteva za podršku, podnosilac zahteva će biti u obavezi da dostavi privremenu situaciju sa građevinskom knjigom za izvedene radove ili nalaz ovlašćenog sudskog veštaka građevinske struke, koji sadrži utrošak radova i materijala za izvedene radove.

Na ovaj način, piše dalje agrosmart, potencijalni korisnici će moći kroz IPARD program da ostvare podršku i završe investiciju koju su započeli iz drugih izvora finansiranja.

Takođe, izmena pravilnika obuhvata izmenjenu Listu prihvatljivih troškova, koja je u decembru 2020. godine potvrđena od strane Evropske komisije, čime je proširena mogućnost podrške za investicije koje do sada nisu bile na Listi prihvatljivih troškova.

Iz IPARD fonda može se dobiti podrška do 65 odsto ili do 70 odsto za ulaganja u planinskim područjima.

Pravo na IPARD podsticaje za izgradnju farmi imaju nosioci poljoprivrednih gazdinstava, preduzetnici, privredna društva i zemljoradničke zadruge upisane u Registar poljoprivrednih gazdinstava. Mogu da konkurišu i mikro, mala i srednja preduzeća ukoliko imaju registrovana gazdinstva.

Foto: pixabay.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede