Konkurs za podsticaje za nabavku opreme za navodnjavanje – 60 % od vrednosti investicije

vocnjak sistem za navodnjavanje

Konkurs za ostvarivanje podsticaja za nabavku nove opreme za navodnjavanje u 2023. godini otvoren je do 11. avgusta 2023. godine.

Postupak za ostvarivanje prava na podsticaje za nabavku nove opreme za navodnjavanje pokreće se izborom i popunjavanjem odgovarajućeg elektronskog obrasca zahteva u okviru softverskog rešenja eAgrar, ističe savetodavac za agroekonomiju Zoran Beljić.

Podsticaji za nabavku nove opreme za navodnjavanje, dodaje, obuhvataju nabavku i to: pumpe, agregata za pumpu (na dizel, benzinski i elektropogon) maksimalne snage motora 10 kw, frekventnog regulatora, komandnog ormana za pokretanje pumpe i zaštitu od rada na suvom, fertigatora, fertigacione pumpe, manometra, filtera, okitena (dovodnih cevi), razvodnih cevi, cevastih laterala, kapaljki, rasprskivača (sprinklera), tifona, tifona sa kišnom rampom, kišne rampe, kišnog krila, vodenog topa/topa za navodnjavanje, centar pivota, rezervoara i cisterne u funkciji obezbeđivanja vode za navodnjavanje.

Podsticaji se utvrđuju u procentualnom iznosu 60 % od vrednosti prihvatljive investicije, bez poreza na dodatu vrednost. Podnosilac prijave može da ostvari pravo na sredstva za nabavku nove opreme za navodnjavanje ako podnese najviše jednu prijavu koja se odnosi na nabavljenu opremu za navodnjavanje minimalne vrednosti 40.000 dinara bez uračunatog poreza na dodatu vrednost.

Pravo na podsticaje, dodaje savetodavac Beljić, može da ostvari: fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnik, pravno lice. Podnosilac prijave pravo na sredstva za nabavku nove opreme za navodnjavanje može da ostvari ako je upisan u Registar poljoprivrednih gazdinstava, nalazi se u aktivnom statusu i ako je upisao u Registar parcele koje se nalaze na teritoriji Republike Srbije, van teritorija autonomnih pokrajina i na kojima se postavlja oprema za navodnjavanje.

norma navodnjavanja

Podnosilac prijave na konkurs za podsticaje podnosi sledeću dokumentaciju:

  • Popunjen obrazac prijave;
  • Račun za predmetno investiciono ulaganje izdat u 2023. godini;
  • Dokaz o plaćanju i to: izvod overen od strane poslovne banke, ili fiskalni isečak kod gotovinskog plaćanja;
  • Otpremnicu;
  • Garantni list, odnosno izjavu da predmetna oprema ne podleže garanciji;
  • Potvrdu nadležnog organa jedinice lokalne samouprave prema mestu prebivališta, da za nabavku opreme za navodnjavanje ne koristi podsticaje po nekom drugom osnovu.

Beljić napominje da sva oprema koja je predmet ostvarivanja prava na sredstva mora da bude namenjena za navodnjavanje parcela prijavljenih na Obrascu prijave.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede