Bespovratna podrška za mala poljoprivredna gazdinstva i preduzeća

bespovratna podrska novac

Bespovratna podrška kroz šemu 50-40-10. 

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa Svetskom bankom započinje projekat dodele bespovratnih sredstava malim poljoprivrednim gazdinstvima i preduzećima ali i modernizaciju sopstvenog sistema za dodelu subvencija.

Novi vid podrške biće avansno isplaćen poljoprivrednicima koji budu ispunili kriterijume, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Maksimalni iznos koji može jedno gazdinstvo da dobije bespovratno je 20.000 evra dok će firme moći da računaju i na 200.000 evra.

Za ove namene Ministarstvo poljoprivrede će do kraja godine isplatiti 20 miliona evra i to kroz tri javna poziva do kraja godine.

Ono što je dodatni kvalitet ovog projekta je to što će gazdinstva pored bespovratnih sredstava imati i kreditnu podršku uz minimalno sopstveno učešće. Na ovaj način biće postignut i dodatni vid kontrole jer će sredstva biti dostupna samo za one čija ideja ima perspektivu u daljem razvoju što će procenjivati u resornom Ministarstvu ali i u bankama koje će odobravati kredite.

Prvi poziv je upravo objavljen dok će naredna dva biti u julu i oktobru.

Kako je ranije najavio ministar Branislav Nedimović sredstva će biti plasirana kroz šemu 50-40-10 odnosno korisnici će moći da dobiju bespovratna sredstva u iznosu do 50% od ukupne vrednosti investicije dok će 40 % finansirati iz kredita kod banaka koje su učesnice projekta a svega 10% sopstvenog novca proizvođači će dati u startu kao sopstveno učešće.

Ono što je dodatna pogodnost ovog vida podsticaja je to što poljoprivrednik sav novac dobija unapred, odnosno pre početka same investicije i nema nikavu prepreku za dalje ulaganje već će novac trošiti po unapred odobrenom projektu.

Ovaj novi način podrške u poljoprivredi pružaće mogućnost poljoprivrednim proizvođačima i mikro, malim i srednjim preduzećima za razvoj ali prema uslovima koji se predstavljaju pred njih. Značajna pažnja biće posvećena primeni novih tehnologija i održivom pristupu ka životnoj sredini.

Među prioritenim korisnicima su žene, mladi poljoprivredni proizvođači i oni koji rade u manje razvijenim odnosno siromašnim opštinama.

Pored ovih grupa prednost će imati i oni proizvođači koji imaju komercijalni potencijal, ali još uvek mali kapacitet da se nadmeću za finansijske mere podrške razvoju poljoprivrede poput IPARD-a.

Jedan zahtev može biti podržan sa najmanje 10.000 a maksimalno 20.000 evra kada je reč o poljoprivrednim gazdinstvima dok će mala i srednja preduzeća moći da računaju na 12.500 do 200.000 evra.

U prvom pozivu biće podržani sektori voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i cvećarstva.

„Projekat konkurentne poljoprivrede u Srbiji“ je zajednička inicijativa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Svetske banke i trajaće 3 godine. Ukupna vrednost projekta će biti oko 38 miliona dolara.

Link za javni poziv možete pogledati OVDE

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede