Žetva kukuruza počeće ranije, a očekivani prinos i 10 t/ha

kukuruz kraj avgusta 2018
Žetva kukuruza počeće ranije, a ratari očekuju pune kotarke i skladišta.
 
Polja kukuruza se žute, a za desetak dana će početi žetva, slažu se i poljoprivrednici i agronomi koji su se okupili na Danu polja jesenjih kultura srednjeg Banata koji je održan na oglednom polju na Zlatici u organizaciji Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin.
 
dan polja zr 2018

Prinosi kukuruza i 10 tona po hektaru

Poljoprivrednik Stevica Petrić iz Botoša kukuruz će skidati sa 80 jutara i očekuje prinos od oko deset tona po hektaru. Kaže da je kiša pomogla da kukuruz izgleda ovako dobro, ali je u ataru neravnomerno padala, i to će uticati na prinos. Rod neće prodavati.
 
Stevica Petric Botos
Stevica Petrić, Botoš
 
„Nešto roda će nam biti za razduživanje, a veći deo ćemo skladištiti kod kuće. Sa prinosom pšenice smo dobro prošli, ali sa cenom ne, jer je posle žetve cena dosta skočila, a većina paora je morala da je prodaje odmah u žetvi. Zato ćemo ostaviti kukuruz, pa ćemo čekati povoljnu priliku za prodaju“, oprezan je Petrić.
 
Jugoslav Lazić, organizator proizvodnje u ZZ „Veljko Lukić Kurjak“ u Lukićevu kaže da je trenutno stanje kukuruza na parcelama zadruge vrlo dobro.
 
Jugoslav Lazic Lukicevo
Jugoslav Lazić, Lukićevo
 
„Kukuruz je ove godine stvarno imao dobre uslove za razvoj i mislim da nas očekuje jedna od boljih žetvi u poslednjih deset godina. Kvalitet je takođe dobar, nema preteranih oštećenja od plamenca i pamukove sovice. Prognoziram da će prinos u našem ataru biti sigurno preko vagona suvog zrna po hektaru„, očekuje Lazić. 
 
Serđo Okolišan, rukovodilac biljne proizvodnje u PSS Zrenjanin očekuje da će u srednjem Banatu žetva kukuruza početi za desetak dana. Vlaga zrna, kako javljaju poljoprivrednici, na pojedinim parcelama je 15,5 %, kaže Okolišan.
 
Okolisan Serdjo
Serđo Okolišan
 
Kukuruz jako dobro izgleda, ali je rano pričati o rekordnoj godini. Imali smo dosta padavina, ali one u našem regionu nisu bile dobro raspoređene. Čak ni u određenim delovima atara nismo imali ujednačene padavine. Pojedine parcele će verovatno dati rekordne prinose, ali ne možemo pričati o rekordnoj godini“, smatra Okolišan. 
 
Vasa Stoisin NS seme
Vasa Stojšin
 
Vasa Stojšin, regionalni predstavnik NS semena za srednji Banat, očekuje rekordne prinose kukuruza. Na ovakvim oglednim parcelama se vidi da domaći hibridi kukuruza apsolutno ne zaostaju za vodećim svetskim, smatra Stojšin i preporučuje noviji spektar hibrida iz FAO 400 i 500 grupe zrenja, jer imaju dobre karakteristike što se tiče otpuštanja vlage i genetskog potencijala rodnosti. 
 
Da će ova jesen doneti berićet proizvođačima kukuruza smatra i Života Jovanović iz Instituta za kukuruz „Zemun polje“.
 
Zivota Jovanovi ZP
Života Jovanović
 
„Biće ovo jedna od boljih godina. Ima određenih šteta od crvenila, ali u svakom slučaju biće ovo, verovatno, najbolja godina u ovoj deceniji. Prinosi suncokreta, soje i kukuruza će biti iznad prosečnih. Obzirom da su ove godine površine pod kukuruzom manje nego ranijih godina, viši prinosi će nadomestiti nedostatak u ukupnom prinosu“, kaže Jovanović.
 
soja pred zetvu

Saradnja Poljoprivredne stručne službe i Grada Zrenjanina se nastavlja

Organizator Dana polja Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin obrađuje 90 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta. Na oglednim parcelama Zlatice predstavljeni su ogledi suncokreta, soje, šećerne repe i kukuruza. Kristina Salapura, direktorica službe kaže da je na parcelama primenjena puna agrotehnika i da se očekuju veoma dobri prinosi svih useva.

Poljoprivredna stručna služba i Grad Zrenjanin nastaviće uspešnu saradnju, potvrdio je pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić.  

 
 
 
 
Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede