Vrdnik: Poruka sa Sajma znanja o voćarstvu i vinogradarstvu

sajam VIVO Vrdnik

Vrdnik: Rod jabuka ima kupce – podsticaji i iduće godine 

Juče u Vrdniku održani Sajam o voćarstvu i vinogradarstvu – put do znanja okupio je više od 200 voćara, vinogradara, tehnologa, naučnih radnika i predstavnike državne administracije i Privredne komore. Sajam je otvorio Vladislav Krsmanović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i izrazio zadovoljstvo što je lokalna uprava organizator okupljanja prvog skupa sa ovakvim – edukativnim programom.

Kao što se i očekivalo, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, prema najavi Vladislava Krsmanovića, i naredne godine će ulagati u sektor voćarstva i vinogradarstva, jer su dosadašnji programi dali rezultate, što je Krsmanović i saopštio:

krsmanovic

  • U poslednje dve godine za agrarnu meru dodelu sredstava za sufinansiranje investicija u nabavku opreme za proizvodnju vina potpisali smo 44 ugovora, ukupne vrednosti investicija blizu 110 miliona dinara. Pored navedene opreme, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo finansira i sisteme za navodnjavanje, anti frost sisteme, ograde, stubove za ograđivanje. Kada je reč o Konkursu za dodelu sredstava za sufinansiranje investicija u nabavku opreme za zaštitu od vremenskih nepogoda i elemeata potrebnih za podizanje proizvodnih zasada voćaka, vinove loze, u poslednje dve godine po ovom osnovu potpisali smo 397 ugovora, ukupne vrednosti investicija 851.849.805,87 dinara – rekao je Krsmanović.

U okviru podsticajne podrške Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, bespovratna finansijska sredstva dodeljena su i za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava. U poslednje dve godine budžetom je izdvojeno do 259.006.383,00 dinara, a ukupna vrednost investicija u hladnjače iznosi 552.348.112,58 dinara.

katanic

O merama agrarne politike za 2019. godinu u ovoj oblasti na području AP Vojvodine Krsmanović je izneo dobru vest:

  • Za podršku opremanju vinarija predvideli smo sredstva u iznosu od 45 miliona dinara, za nabavku opreme za zaštitu od vremenskih nepogoda i podizanje proizvodnih zasada voća, vinove loze iznos od 190 miliona dinara, za podršku mladima u ruralnim područjima od 250 miliona dinara.

 

Domaćini i organizatori Sajma su otvoreno govorili o planovima. Fedor Pušić, direktor Agencije za ruralni razvoj opštine Irig, je poručio da će 17. marta biti nastavak ove manifestacije i da je to interes gazdinstva.

 

U obraćanju brojnim gostima, predsednik opštine Irig Stevan Kazimirović je rekao da je došlo vreme kada se u ovom poslu mora uvažiti znanje i pravila tržišta – svaka proizvodnja bez poznatog kupca je rizik koji snosi proizvođač.

  • Naše polazište u kreiranju programa Sajma je vezano za pokazanu prepoznatljivost u prihvatanjudržavnih mera koje koriste gazdinstva, kompanijeizadruge u ovom sektoru. Cela oblast se uzdiže i sa novcem poreskih obveznika,što posebnu odgovornost nameće korisnicima novca u zadružnom sektoru koji je stigao i u naš region i potrebno ga je iskoristiti za povećanje broja kooperanata i za pronalaženje tržišta. Za taj novi kvalitet zadrugarstva,koji ima finansijsku podršku Vlade,i mismo zainteresovani i u našoj lokalnoj samoupravi. Naš interes je da se voćarstvo i vinogradarstvo, uz nove zasade, ali i uz doradu i preradu širi. Želimo biti deo ozbiljne i održive ponude za tržišta. I da se razumemo, kada je reč o razvoju, nije nam cilj da sve površine pogodne za ovu delatnost ustupimo samo jednoj kompaniji, samo jednom čoveku. Naprotiv, nastojimo da više porodičnih gazdinstava uđe u ovu proizvodnju gde su nosioci mladi. Takvih primera već i imamo! U Evropi oni su dominantni– zaključio je Kazimirović.

 

Među jedanaest tema, koje su ponuđene okupljenim poljoprivrednicima, posebnu pažnju je pobudila procena o sadašnjim i novim tržištima za voće. Sagovornici Evica Mihaljević (Asocijacija Plodovi Srbije), Aleksandar Bogunović (Privredna komora Srbije) i prof. dr Zoran Keserović (Poljoprivredni fakultet iz Novog Sada) o pomenutoj temi su jedinstveni u oceni da za ukupan rod jabuke i kada bi iznosio 500.000 tona možemo pronaći kupce.

Iz „Plodova Srbije” tvrde da naš lager jabuka nije veći od 350.000 tona, ali da je tačno da je prodaja usporena.

Opširniji prilog o Sajmu voćara i vinogradara biće objavljen uskoro u listu „Gazdinstvo”.

Izvor: agroservis.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede