„Vinska vizija Otvorenog Balkana” u Beogradu do 4. septembra

vinska vizija sajam

Na manifestaciji „Vinska vizija Otvorenog Balkana” učestvuje više od 355 izlagača iz 22 zemlje. Ugovoren izvoz srpskih vina u Kinu.

Ugovoren izvoz srpskih vina na kinesko tržište

U Beogradu je potpisan ugovor između kineske kompanije Ningbo i vinarija Mrđanin i Đurđić o izvozu 110.000 boca srpskih vina na kinesko tržište, u vrednosti od 800.000 eura. Dokument je potpisan u okviru prvog međunarodnog sajma vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana” koji je otvoren na Beogradskom sajmu i trajaće do 4. septembra. Potpisivanju su prisustvovali ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Manifestacija se organizuje pod pokroviteljstvom vlada Republike Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a u okviru inicijative „Otvoreni Balkan”. Kompanija „Ningbo Xiangmiao technology Co.ltd „ poseduje prodavnice u 50 gradova širom Kine za prodaju poznatih i kvalitetnih proizvoda iz Srbije, kao i iz drugih država regiona.

Ta kineska kompanija pokrenula je i platforme za e-trgovinu Srpska prodavnica što je dovelo do značajnog povećanja prodaje srpskih proizvoda u Kini. Planiraju i da početkom novembra 2022 godine u Srbiji promovišu potpuno novu platformu koja će objediniti prodaju srpske vinske industrije na kineskom tržištu. Svoja vina u Kinu će imati priliku da plasiraju dve vinarije iz Sremskih Karlovaca – Đurđić koja je jedina vinarija tzv. toskanskog tipa na tom području, kao i vinarija Mrđanin koja se već četiri generacije bavi vinogradarstvom i vinarstvom na obroncima Fruške Gore.

vinska vizija

„Vinska vizija Otvorenog Balkana” uz edukaciju, međunarodno ocenjivanje, poslovne susrete, degustaciju

Na manifestaciji „Vinska vizija Otvorenog Balkana” učestvuje više od 355 izlagača iz 22 zemlje. Iz Srbije će se predstaviti 169 izlagača, iz Albanije 21, dok iz Severne Makedonije dolazi 44 izlagača.

Tokom Sajma, posetioci će imati priliku da posete različite tematski definisane sale, i takođe da se edukuju i nauče sve što žele da saznaju o istoriji i poreklu vina, procesu proizvodnje, vrstama vina, konzumaciji i, naravno, da degustiraju i kupe neke od najlepših vina balkanskog regiona i sveta. Tokom četvorodnevne manifestacije biće organizovano međunarodno ocenjivanje vina „Open Balkan Wine Trophy”. Vina će ocenjivati 25 međunarodnih vinskih sudija iz celog sveta, a među njima će se naći čak pet nosilaca titule Master of Wine, najprestižnijeg zvanja u svetu vina.

Sastavni deo „Vinske vizije Otvorenog Balkana” biće i poslovni susreti izlagača vina, predstavnika vodećih maloprodajnih lanaca i predstavnika HORECA industrije. To će ujedno biti i prilika za sve izlagače za dalje unapređenje saradnje, umrežavanje regionalnih vinarskih i srodnih industrija, kao i jačanje poslovnih partnerstava i kontakata. Pored toga, biće održan i Sajam hrane, koji će predstaviti sve najpoznatije gastronomske specijalitete iz ovog dela Evrope.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede