Održan skup o finansiranju poljoprivrede u 2023. u Privrednoj komori Vojvodine

skup

Na skupu rečeno da Pokrajinski sekretarijat ove godine ima budžet od 10,7 milijardi dinara kao i da izlazi sa širokim setom konkursa

U Privrednoj komori Vojvodine održan je skup – Finansiranje poljoprivrede u 2023. godini , koji se tradicionalno organizuje od 2018. godine. Skup je održan u organizaciji Udruženja poljoprivrede Privredne komore Vojvodine uz podršku „Dnevnik – Poljoprivrednik“ AD,  Novi Sad.

Sekretar Udruženja poljoprivrede Privredne komore Vojvodine istakao je da je značajano što se skup održava svake godine, već šest godina jer poljoprivrednici imaju šansu da direktno od donosioca odluka čuju najnovije projekcije za finansiranje.

Ukupna spoljnotrgovinska razmena agrara Republike Srbije u 2022. godini iznosila je 7,9 milijardi evra što predstavlja povećanje od 20,1 % u odnosu na 2021. godinu. Što se tiče AP Vojvodine ukupna  vrednost spoljnotrgovinske razmene agrara iznosila je 3,2 milijardi evra i veća je za 18,2 % u odnosu na prethodnu godinu. Izvoz je ostvaren u vrednosti od 2,1 milijardu evra  istakao je Petković.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srbije Ivana Popović istakla je da  ove godine što se resornog ministarstva tiče rekordan budžet 79, 7 milijardi dinara, kao i da će većinski deo tog budžeta biti usmeren na subvencije, direktna plaćanja i mere ruralnog razvoja.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Mladen Petreš ukazao je da Pokrajinski sekretarijat ove godine ima budžet od 10,7 milijardi dinara kao i da izlazi sa širokim setom konkursa koji će obuhvatiti razne segmente poljoprivredne proizvodnje.

Na skupu je održana panel diskusija u kojoj su učestvovali Ivana Popović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Mladen Petreš, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, Đorđe Raković, direktor Garancijskog fonda AP Vojvodine, Jelena Trenkić iz Garancijskog fonda AP Vojvodine i Viktor Molnar, direktor Fonda za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine.

Izvor: RTV

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede