Sajam stvaralaštva seoskih žena Vojvodine u subotu Zrenjaninu

zene spremaju sto

Sajam stvaralaštva seoskih žena Vojvodine, svojevrsna izložba autentičnih radova i rukotvorina vrednih žena koje žive u selima, biće organizovan u subotu 15. oktobra u Zrenjaninu, a povodom Međunarodnog dana seoskih žena

Na sajmu stvaralaštva seoskih žena 200 udruženja 

Na osmom Sajmu stvaralaštva seoskih žena Vojvodine očekuje se učešće preko 2000 žena, organizovanih u skoro 200 udruženja iz 37 gradova i opština Vojvodine, saopšteno je na konferenciji za novinare u zgradi Pokrajinske vlade u Novom Sadu.

Cilj manifestacije je predstavljanje stvaralačkih potencijala i proizvoda seoskih žena u Vojvodini, kao i predstavljanje proizvoda starih zanata koji neguju i čuvaju tradiciju i bogato kulturno nasleđe vojvođanskog višenacionalnog ambijenta.

Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić je podsetio da je Međunarodni dan seoskih žena ustanovljen 2007. godine, sa namerom da se skrene pažnja na ključnu ulogu žena na selu. Pokrajinska vlada, u saradnji sa Zavodom za ravnopravnost polova, realizuje programe za unapređivanje i ekonomsko osnaživanje seoskih žena.

Direktorica Zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović podsetila je da su domaćini ove manifestacije do sada bili Novi Sad, Sombor, Inđija, Subotica, Kikinda, Apatin i Bačka Palanka.

Unaprediti aktivizam seoskih žena

„Imamo kontinuitet u održavanju ovog sajma. Učesnice se same prijavljuju, a mi ih animiramo. Akcenat je da se taj aktivizam kod žena, koji evidentno postoji, još više unapredi. Smatramo da moramo krenuti upravo od sela da bismo razvijali sve druge segmente koje Vojvodina ima, odnosno da bismo pokazali njen ekonomski, privredni i turistički potencijal.“

Janjić: U svakom selu postoji udruženje žena

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je rekao da Zrenjanin ima 22 naseljena mesta i da udruženja žena postoje u svakom od njih. „Zrenjanin je prepoznao potrebu da se na ovakav način prikaže šta žene rade i na koji način privređuju“, rekao je gradonačelnik Janjić.

Organizatori Sajma su Zavod za ravnopravnost polova, Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i Grad Zrenjanin.

Sajam stvaralaštva seoskih žena će se održati u subotu 15. oktobra na Trgu slobode u Zrenjaninu, s početkom u 12 časova.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede