Priznanje „Poljoprivrednik nove generacije“ dobilo desetoro mladih

bespovratna za mlade

Deset mladih poljoprivrednika nagrađeno priznanjem „Poljoprivrednik nove generacije“. U narednom IPARD III programskom ciklusu mladi moći da računaju 

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Milica Đurđević obratila se okupljenim poljoprivrednicima na edukativnoj konferenciji „Poljoprivrednici nove generacije“ koja se drugi put zaredom održava u Novom Sadu i u okviru koje je deset mladih poljoprivrednika nagrađeno priznanjem „Poljoprivrednik nove generacije“.

Dobitnici priznanja su: Branislav Cukić iz Barande, Arsen Gradinac iz Srbobrana, Boško Jurišić iz Šuljma, Miloš Petrović iz Čoke, Stanko Pejić iz Futoga, Aleksandar Bečelić iz Gradinovaca, Aleksandar Đuragin iz Čurug, Pavle Kucurski iz Stapara, Ana Spasojević iz Kaonika i  braća Kurtagić iz sela Čitluk- Sjenica.

priznanje 1

Ona je posebno naglasila značaj povećanja izdvajanja za agrarni budžet koji će u 2023. godini nadmašiti sve prethodne i iznosi gotovo 80 milijardi dinara i posebno izdvojila mlade poljoprivrednike koje je ministarstvo prepoznalo kao ključni faktor za dalji opstanak i razvoj srpskog agarara kao i da su upravo oni, pored žena, kategorija kojoj se posvećuje posebna pažnja i u okviru nacionalnih mera i IPARD programa kojima će na raspolaganju od 2023. godine biti eAgrar, koji će ubrzati i pojednostaviti proces podnošenja i obrade zahteva i dobijanja subvencija.

„U okviru IPARD II programa mladi su mogli da računaju na 5% viši podsticaj u odnosu na ostale kategorije u okviru Mere 1 koja je namenjena investicijama u izgradnju i opremanje objekata i nabavku poljoprivrednih mašina i mehanizacije za primarnu poljoprivrednu proizvodnju“ kazala je Đurđević.

Predočila je da će u narednom IPARD III programskom ciklusu mladi moći da računaju na još značajniju podršku koja će iznositi čak 70% od ukupnih troškova, kao i da će ona biti proširena i na Meru 7 koja je namenjena ruralnom turizmu“ i podsetila da su mladima na raspolaganju i sredstva u okviru Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije koji Ministarstvo poljoprivrede sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom na dva javna poziva za unapređenje primarne biljne proizvodnje i za razvoj stočarstva, ribarstva i pčelarstva dok je objavljivanje trećeg poziva planirano je za prvi kvartal 2023. godine.

„Od posebnog je značaja i to da su poljoprivrednici imali priliku da finansiraju nabavku traktora, novih mašina i opreme, digitalizaciju ili automatizaciju i troškove nabavke softvera“ rekla je Đurđević.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede