Otvoren 15. međunarodni sajam etno hrane i pića

hrana kulen salame

Svečano je danas otvoren petnaesti Međunarodni sajam etno hrane i pića u Hali 3 Beogradskog sajma, u delu pod nazivom ,,Etno dvorište“. Kao i prethodnih godina, fokus je na nacionalnim specijalitetima, te proizvodima karakterističnim za uža geografska područja, najčešće ručne izrade i od organski gajenih sirovina.

Na ovogodišnjem sajmu predstaviće se više od 300 proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda, rukotvorina i zanatskih proizvoda, kao i hrane i pića pravljenih od organski gajenih sirovina. Cilj manifestacije je negovanje tradicije, kulture, multietničnosti i multikulturalnosti našeg podneblja, a veliku pažnju posetilaca će privući i raznovrsna pakovanja za tradicionalne proizvode.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević učestvovao je na svečanom otvaranju ove manifestacije međunarodnog karaktera, koju organizuje Beogradski sajam, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Grada Beograda, kao i Privredne komore Srbije i jedinica lokalne samouprave.

Ivanišević je istakao da je ključna poruka današnjeg sajma zajedništvo donosilaca odluka, izlagača i posetilaca iz svih krajeva naše zemlje, dodavši da će Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam nastojati da u narednoj godini predstavi sopstveni paviljon na ovoj veoma značajnoj priredbi, gde će Vojvodina prezentovati svoju ponudu ne samo Beogradu, već i ostalim delovima Srbije.

,,Činjenica je da je vojvođansko turističko tržište okrenuto ka Beogradu i spremni smo da pokažemo svu raznolikost, raskoš i lepotu AP Vojvodine. Kroz konkurse Pokrajinske vlade i Sekretarijata uloženo je preko 500 miliona dinara kao pomoć privredi i turizmu u godini koja je za nama. Drago mi je da možemo da govorimo o većim budžetima, što pokazuje da je Srbija na pravom putu, da je ekonomija zdrava, te da možemo da ulažemo više novca, pomognemo ljudima, a svakako hoćemo da na svakoj manifestaciji i predstojećem Sajmu turizma zajedno predstavimo naše potencijale“, rekao je Ivanišević.

Sajam je namenjen distributerima, dobavljačima hotela i trgovinskih lanaca, restoranima, profesionalnim gastronomima, kuvarima, enolozima, somelijeima, kao i kupcima i zastupnicima trgovinskih i ugostiteljskih lanaca iz inostranstva.

sajam etno hrane

Sajam etno hrane i pića afirmiše tradicionalne proizvode

Mali proizvođači nastupaju na zbirnim štandovima u organizaciji Privredne komore Srbije i njenih regionalnih ogranaka, zadružnih saveza Srbije i Vojvodine, gradskih uprava i udruženja. Predstavnici AP Vojvodine su proizvođači iz Zrenjanina, Rume, Pančeva, Opova i drugih mesta, u organizaciji Privredne komore Srbije, dok zadružni savezi Srbije, Vojvodine i Beograda, kao i Zemljoradnička zadruga „Svrljižanka“ i Zemljoradnička zadruga iz Ribaševine predstavljaju svoje članove.

Na ovaj način, u kontinuitetu koji traje deceniju i po, Sajam etno hrane i pića afirmiše tradicionalne proizvode kao prvorazredne tržišne i izvozne artikle, koji svakako već čine neizostavni deo turističke ponude određenog mikrolokaliteta, i koji često imaju sertifikat o geografskom poreklu, kao i oni koji su u postupku dobijanja sertifikata, a sa ciljem brendiranja tradicionalnih proizvoda.

Na Sajmu se prvi put predstavlja i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa grupom proizvođača. Takođe, Udruženje „Karitas“ predstavlja svojih trideset proizvođača tradicionalnih proizvoda iz centralne Srbije u okviru sopstvenog programa podrške.

Pored domaćih učesnika iz čitave Republike Srbije, nastupaju i učesnici iz Republike Srpske i Rumunije.

Poseban segment Sajma etno hrane i pića predstavlja izložba rukotvorina, koju ove i godine organizuje udruženje „Društvo srpskih domaćina“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede