Otkrivena bista akademiku Slavku Borojeviću

Borojević bista 2

Spomen bista akademiku Slavku Borojeviću svečano je otkrivena ispred Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Bista je delo akademika Vladimira Jokanovića i postavljena je uz pomoć velikog broja naučnih radnika i poštovalaca lika i dela velikog naučnika.

Prisutnima se obratila prof. dr Dragana Latković sa Poljoprivrednog fakulteta naglasivši da je bista samo početak ispoljavanja pažnje prema akademiku Borojeviću.

– Ovaj trenutak smo svi želeli, a najviše doktoranti ovog izuzetno velikog čoveka, naučnika i odanog pedagoga prema mladim generacijama. Razumljivo što danas nisu svi njegovi đaci na okupu, ali su dokazali mnogi da su imali dobrog učitelja i iskrenog saradnika. O prof. dr Slavku Borojeviću rečeno je i zapisano mnogo, jer je ostao cenjen među nama i u svetu, ali to je mnogo manje od zasluga i veličine dela koje je ostavio – rekla je prof. dr Latković.

 

Akademik Borojević, kao mentor i pedagoški radnik, ostavio je iza sebe mnogo doktoranata koji svojim radom dokazuju da su imali čast da uče od jednog od najboljih profesora u ovoj oblasti.

– Ovom prilikom profesor Borojević nas je još jednom okupio oko sebe  na način kako je to uvek znao da radi. Teško je u par minuta opisati bogat i uzbudljiv životni put profesora Borojevića – rekao je prof. dr Miodrag Dimitrijević

O životu akademika Borojevića govorio je i prof. dr Srbislav Denčić izrazivši veliku zahvalnost što se ime naučnika na ovakav način čuva od zaborava.

– Život Slavka Borojevića nudi nam jednu optimističku sliku i univerzalnu poruku. O čoveku kakav je moguć, o čoveku kakav se može biti, čoveku koji uvek deluje progresivno i čoveku koji je inspiracija za sve one koji dolaze za njim – rekao je prof. dr Denčić.

Rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dušan Nikolić rekao je da je Univerzitet u Novom Sadu ponosan na plejadu naučnika iz oblasti poljoprivrede i da takva uvažavanja traju decenijama.

– Sećajući se onoga što je profesor Borojević nekoliko decenija činio za našu akademsku zajednicu i društvo kome je pripadao treba da povežemo prošlost i sadašnjost, kao i sadašnjost i budućnost – istakao je prof. dr Nikolić.

borojević bista

Bistu su otkrili prof. dr Dragan Škorić i ćerka akademika Borojevića prof. dr Ksenija Borojević.

– Zahvaljujem se akademiku Škoriću, vajaru Jokanoviću i svima koji su svojim trudom i zalaganjim doprineli da ova biste bude tu – rekla je prof. dr Ksenija Borojević.

Posle svečanog otkrivanja biste u prostorijama Poljoprivrednog fakulteta dekan Nedeljko Tica i akademik Dragan Škorić uručili su zahvalice svima koji su pomogli da se bista postavi.

-Pomalo prisutno shvatanje u svim sferama naših života da od nas sve počinje nije opravdano. Ovakve manifestacije pokazuju da su mnogi ljudi pre nas činili značajne korake za ovaj fakultet, poljoprivredu, za razvoj obrazovanja i nauke. Ovakav događaj ima poruku za sve mlade generacije koje dolaze na ovaj fakultet da hrabro nastave stopama i delom akademika Slavka Borojevića – rekao je prof. dr Tica. 

Izvor: agroservis.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede