O bobičastom voću na Berry Business Forumu

Bobicasto voce

Bobičasto voće, a posebno poslednjih godina ekspanziju doživljava i borovnica.

Oko 120 domaćih i regionalnih uzgajivača, stručnjaka iz Srbije i sveta, distributera, proizvođača opreme i drugih predstavnika industrije bobičastog voća se okupilo 6. oktobra na prvom internacionalnom skupu uzgajivača bobičastog voća u Srbiji Berry Business Forum.

O bobičastom voću i mogućnostima

Učesnici konferencije su imali priliku da se upoznaju sa proizvodnim kapacitetima i izvozom bobičastog voća u Srbiji, te trendovima na svetskom tržištu. Dodatno, govorilo se o nabavci kvalitenog sadnog materijala, adaptacijama na klimatske promene i finasiranju proizvodnje, što su ključne teme za dalji razvoj ovog perspektivnog sektora.

“Bobičasto voće je doživelo ekspanziju poslednjih godina na domaćem tržištu. Sve je više uzgajivača koji imaju moderne zasade, ulažu u tehnologiju, sertifikate, radnu snagu, što je pravi put ka kvalitetnom rastu. Shvatili smo da je važno da ih okupimo na jednom mestu, da razmene iskustva, ali i da iz prve ruke čuju savete stručnjaka, prognoze dešavanja na svetskom tržištu, zahteve kupaca, bez obzira da li se radi o stranom distibuteru ili domaćem maloprodajnom lancu,” izjavio je Vladimir Živanović, direktor organizacije Agro Belgrade.

Živanović je rekao da je pored konferencije za drugi dan događaja predviđen i obilazak modernih zasada na Kosmaju i u Rumi.

Prozvodnja bobičastog voća beleži rast

Srbija je tradicionalno voćarska zemlja, a sve značajnije mesto zauzima jagodičasto voće. Pored maline i kupine, poslednjih godina ekspanziju doživljava i borovnica. Izvoz jagodičastog voća je dostigla cifru od 318 miliona evra u 2020, a ohrabruju i podaci za prvih 9 meseci 2021. godine, gde se beleži kontantan rast, rekao je Velimir Stanojević, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.

Da bismo podigli konkurentnost ovog sektora, dodao je Stanojević, treba raditi na podizanju novih planataža uz sertifikovane zasade i uz korišćenje najboljih tehnoloških i naučnih dostignuća, da brendiramo naše proizvode i zajednički nastupamo prema međunarodnim kupcima.

o bobicastom vocu

USAID nastavlja podršku kroz Projekat za konkurentnu privredu

„Ljudi širom sveta bi trebalo da imaju priliku da jedu izvrsnu srpsku hranu – a srpski uzgajivači i drugi predstavnici prehrambene industrije trebalo bi da imaju priliku da povećaju svoj profit dolaskom do tih globalnih potrošača. Najbolje plaćena tržišta zahtevaju najviše standarde, a srpski proizvođači voća i povrća se unapređuju kako bi ispunili te standarde i bili prisutni na unosnijim tržištima. Zbog toga sam srećna što USAID nastavlja da podržava kompanije i uzgajivače u ovom sektoru kroz naš Projekat za konkurentnu privredu”, izjavila je Suzan Fric, direktorka misije USAID-a u Srbiji.

Bobičasto voće privuklo pažnju

Ambasador Kraljevine Holandije, Joost Reintjes, rekao je da je poljoprivreda važan sektor srpske ekonomije. Holanđani kao i Srbi žive od poljoprivrede i dve zemlje imaju dugoročnu saradnju u oblasti poljoprivrede. Posebno je saradnja u sektoru bobičastog voća privukla mnogo pažnje i primer je oblasti u kome prirodno partnerstvo može i treba da se gradi. Ova konfererencija upravo pokazuje da razmena iskustva, unapređenje znanja i rad su put ka održivoj proizvodnji u budućnosti, rekao je Reintjes.

Ovaj dvodnevni događaj organizuje Agro Belgrade, uz podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu, Ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ambasade Kraljevine Holandije.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede