Najteža bundeva na 37. Danima ludaje preko 700 kilograma

bundeva

Bundeva teška 716,5 kilograma, proizvođača Tibora Kokaija iz Mađarske, apsolutna je rekorderka na 37. “Danima ludaje“ u Kikindi.

Mađarski proizvođač oborio je rekrod iz 2019. godine kada je najteža ludaja bila 639,5 kilograma. Prvo mesto za najdužu ludaju osvojio Dušan Jankov iz Čuruga za tikvu dugu 259 centimetara. Osvajačima prvog mesta rezultati će biti registrovani u Svetskoj asocijaciji proizvođača bundeva, prenosi RTV.

Bundeva teška 716,5 kilograma apsolutna je rekorderka dosadašnjih “Dana ludaje“, ove godine stigla je iz Tapai Sent Martona iz Mađarske. Pobednička bundeva zasađena je pre 153 dana, plod je star 100 dana, a usled višemesečne suše zalivana je sa 600 litara vode, dok je seme kupljeno na posebnoj aukciji na kojoj je vlasnik Tibor Kokai, morao da se nadmeće. Mađarski proizvođač tako je oborio rekord iz 2019. godine koji je iznosio 639,5 kilograma.

“Najvažnije je da nabavimo dobro seme i da se uvek prilagođavamo vremenskim uslovima, što znači da ako je hladno, tada tek treba da se pobrinemo da biljka bude u idealnoj temperaturi“, kaže Tibor Kokai, vlasnik najteže bundeve.

Prvo mesto za najdužu ludaju osvojio Dušan Jankov iz Čuruga za tikvu dugu 259 centimetara. Ovo je ujedno bilo poslednje takmičenje magistra fitofarmacije iz Čuruga koji je odlučio da pauzira u narednim godinama.

“Poslednji rezultati u najdužim tikvama nisu moji najbolji rezultati i pored sveg truda i rada nisu mogle da dostignu više od 260 centimetara ovoga puta, ali se ispostavilo sticajem okolnosti da i sa tim manjim dužinama dođem do prvog mesta“, dodaje Dušan Jankov, vlasnik najduže tikve.

Osvajačima prvog mesta rezultati će biti registrovani u Svetskoj asocijaciji proizvođača bundeva, čiji je Kikinda član od ove godine, piše RTV.

“Gledaćemo da pospešimo proizvođače da gaje ludaje sa posebnim semenima i sa mnogo ljubavi, da utkaju tu ljubav u bundeve da budu i teške i dugačke, ali i da od bundeva prave neke nove proizvode koji će biti predstavljeni, kako kikindskoj, tako regionalnoj, ali i svetskoj javnosti“, smatra Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

Da se oprobaju u proizvodnji ludaja, biće u prilici i svi oni građani koji žele da uzmu seme pobedničke bundeve, koje će im nakon manifestacije biti dostupno u dvorištu kikindske Kurije, pa ako ne uspeju u najtežim, u kolačima od ludaje sigurno neće pogrešiti.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede