Kumane domaćin ovčarima i kozarima

ovce virtemberg

Znanje je osnova uspešne proizvodnje i to poljoprivrednici vrlo dobro znaju. Da je to tako

ovce virtemberg

svojim prisustvom potvrdili su ovčari i kozari, njih preko stotinu, na susretu koji je održan u selu Kumane nadomak Novog Bečeja.

Pod pokroviteljstvom SO Novi Bečej organizatori drugog po redu edukativnog susreta bili su Udruženje stočara „Vanj“ iz Kumana, Udruženje ovčara i kozara „Bikara“ iz Vrbasa, PSS Zrenjanin.

sala

Predsednik Udruženja ovčara i kozara „Bikara“, Vladimir Kankaraš, je podsetio stočare na značaj udruživanja i organizovan nastup na tržištu.

„Sa plasmanom nemamo problema, jer nam jaganjci fale. Organizovano plasiramo određenim klanicama, a za to dobijemo od države dve hiljade dinara, plus subvenciju od sedam hiljada dinara za umatičeno grlo. I vunu prodajemo otkupnoj stanici u Kuli. Planiramo da kupimo i mašinu za preradu vune“, rekao je Kankaraš.

O brojnom stanju i rasnoj strukturi ovaca na terenu koji pokriva PSS Zrenjanin govorila je savetodavac Gordana Aćimac, dok je dr Aleksandar Milovanović sa novosadskog Naučnog instituta za veterinarstvo održao predavanje o načinima veštačkog osemenjavanja ovaca.

dr Aleksandar Milovanovic 2

 

„Cilj veštačkog osemenjavanja je genetski napredak i to je ono što se odmah prepozna u stadu. Osim toga veštačko osemenjavanje omogućava stočaru da planira proizvodnju i da sinhronizacijom podesi da jaganjce ima onda kada su oni najskuplji. Još smo na početku, jer imamo samo par komercijalnih ovčara koji su se odlučili na veći broj grla i kod kojih radimo veštačko osemenjavanje ovaca. Stočari su još uvek malo nepoverljivi. Ali, verujem da idemo ka boljem“, rekao je za poljosfera.rs Milovanović.

O proizvodnji sira od kozjeg i ovčijeg mleka, higijeni, zdravstvenoj bezbednosti i standardizaciji, nastupu proizvođača na tržištu i aktuelnom projektu Poljoprivrednog fakulteta, govorila je prof. dr Anka Popović Vranješ.

Anka Vranjes

 

„To je projekat koji naš fakultet radi u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu a odnosi se na poboljšanje kvaliteta mleka i mlečnih proizvoda i uvođenje standarda kod malih proizvođača. Sekretarijat finansijski pomaže proizvođačima da oni izvrše adaptaciju prostora i kupe opremu, a finansira i logistiku koju im mi dajemo. U pitanju su mali prerađivački kapaciteti. Proizvođači mogu i da otkupljuju mleko od drugih, što je dobro jer smanjuje zavisnost od velikih mlekara“, rekla je za naš portal Vranješ.

Poslednjih godina zbog suša i smanjenih površina kvalitetnih pašnjaka stočari ne uspevaju da obezbede dovoljno kabaste hrane za životinje. Ovaj problem moguće je rešiti uzgojem travno-leguminoznih smeša o čemu je na ovom skupu govorio mr Zoran Novaković.

Predavanjima su, osim ovčara i kozara iz cele Vojvodine, prisustvovali i predstavnici odgajivačkih selekcijskih službi, savetodavci PSS i budući veterinarski tehničari maturanti Poljoprivredne škole u Zrenjaninu.

Reč proizvođača

„Značaj ovakvih edukacija se može shvatiti za par godina, ako se nastavi sa radom i praktičnom primenom stečenog znanja“, smatra Rajko Varadinac, odgajivač koza iz Kumana i dodaje da su stočarima ovakvi susreti neophodni.

Hansko Đerđ, ovčar iz Kule, poručuje mladima koji žele da se bave ovčarstvom da kontinuirano uče i informišu se, jer je to osnova za uspeh u ovom poslu. Nije dovoljno imati digitron i računati koliko će se zaraditi, jer ako se ne ulaže u znanje posao nema perspektivu.

Miloš Kurjački iz Srbobrana je dvadeset godina u kozarstvu. Smatra da su ovakva predavanja korisna proizvođačima i dodaje da nije zadovoljan situacijom na tržištu, jer je malo prerađivačkih kapaciteta za preradu kozjeg mleka, pa će rešenje potražiti u organizovanju sopstvenog mini pogona.

Kozari iz Kikinde su pohvalili ovo predavanje. Kažu da se na ovakvim skupovima manje govori o kozarstvu, što je šteta. Nikola Popović koji ima stado od 40 koza smatra da će trend da se farme krava zamenjuju farmama koza, koji postoji na primer u Hrvatskoj, uskoro biti deo naše stvarnosti.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede