Jubilarni sajam AGRA u Gornjoj Radgoni okupio skoro dve hiljade izlagača

sajam agra zastave

Jubilarni Međunarodni poljoprivredno-prehrambeni sajam AGRA najveći je poljoprivredno-prehrambeni sajam u Srednjoj Evropi.

sajam AGRA 2017

Organizatori sajma AGRA u Gornjoj Radgoni su i ove godine, 55. put, posetiocima u periodu 26-31. avgusta, ponudili: brojne novosti iz oblasti poljoprivrede i prehrane, izložbe domaćih životinja, biljaka, poljoprivredne i šumske mehanizacije, permakulturni vrt, savetovanja, konferencije, radionice i druge brojne zanimljive i korisne sadržaje.

Pod sloganom „Tradicionalno svež“ posetiocima sajma predstavilo se više od 1800 izlagača iz čak 36 država, na ukupno 70.800 m² izložbenog prostora. 

Na prvom mestu je kvalitet proizvoda 

Danas je u poljoprivredi najvažniji kvalitet, smatra Janez Erjavec, predsednik Uprave Pomurskog sajma. Ništa manje važna nije cena, a spoj kvaliteta i cene je poslovno pravilo broj jedan.

Janez

Janez Erjavec

„Ako hoćete da budete u samom vrhu  i opstanete na tržištu, u konkurenciji koja vas okružuje, najvažniji je kvalitet, a odmah za njim sledi i cena. Teško je objediniti ova  dva faktora. Mi to pokušavamo preko našeg sajma kroz stručno ocenjivanje prehrambenih proizvoda“, kazao je Erjavec.

Kina zemlja partner

Zemlja partner sajma je bila Kina, a važan događaj susret država Srednje i Istočne Evrope s predstavnicima Kine. 

Dejan Zidan i Vesna Jovanovic

Ministar poljoprivrede Slovenije Dejan Židan i predsednica DAN Vesna Jovanović

O saradnji Slovenije i Kine i planovima za njeno proširenje ministar poljoprivrede, šumarstva i hrane Dejan Židan je, u razgovoru sa članovima Društva agrarnih novinara (DAN), rekao da Slovenija vidi Kinu kao novo tržište na koje treba da se pozicionira, kao i da Slovenija želi da privuče investitore iz Kine.

Kina stand

„Imamo strateški plan. Pre deset godina naš izvoz svih roba u Kinu bio je 60 miliona evra, a sada smo došli na slabih 300 miliona. Imamo trend rasta. Imamo tradicionalne proizvode koje možemo da izvozimo u Kinu. Izvoz vina ide vrlo dobro, kao i izvoz meda“ rekao je Židan.

Na sajmu AGRA predstavile su se i druge države: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Litva, Mađarska, Makedonija, Poljska, Rumunija, Češka, Slovačka i Bugarska, i više regija.

Od mehanizacije do tradicionalnih proizvoda

AGRA je predstavila i mehanizaciju za poljoprivredu, šumarstvo, kao i alate i opremu za prehrambenu i prerađivačku industriju, proizvode za održivu gradnju i korišćenje obnovljivih izvora energije.

mehanizacija agra 2017

mehanizacija agra

mehanizacija izlozba agra 2017

Izložba životinja, koja je tradicionalno na AGRI vrlo dobro posećena, organizovana je na 3.000 m². Predstavljeni su: goveda, konji, svinje, stoka sitnog zuba i autohtone pasmine domaćih životinja.

izlozba krava agra 2017

deca gledaju kravu

svinja slovenija

U Vinskom hramu kroz stručno vođene individualne degustacije, predstavljena su najbolja vina Slovenije. O vinima je govorila ovogodišnja 21. Vinska kraljica Slovenije, Maja Žibert.

kraljica vina 2017

Maja Žibert, Vinska kraljica Slovenije 2017.

Za sve posetioce posebno je zanimljiva izložba slovenačkih prehrambenih proizvoda. Osim za gledanje, mnogo toga je bilo i za konzumiranje, pravo uživanje u kvalitetnim proizvodima.

tradicionalne skupine

tradicionalno slanina

mortadela

tradicionalni proizvodi

U sajamskom vrtu predstavljeno je više od 300 vrsta povrća i poljoprivrednog bilja koje uzgajaju učenici Biotehničke škole Rakičan. U kolekciju su uključene autohtone i tradicionalne sorte. Tu je i permakulturni vrt i kuća sagrađena od prirodnih materijala ispred koje su spremana jela.

vrt  

permakulturni vrt

Na ovom prestižnom sajmu predstavila su se i preduzeća iz Srbije, kao pojedinačni izlagači. Organizovanog nastupa ove godine nije bilo.

FOTO: A.M.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede