Međunarodni festival „Biofest“, 18. put, sada u znaku modernih tehnologija

biofest

„Biofest“, međunarodna manifestacija posvećena organskoj proizvodnji okupila je učesnike i izlagače iz Srbije, Republike Srpske i Hrvatske.

U fokusu 18. izdanja „Biofesta“ je digitalizacija u organskoj poljoprivredi. Slogan ovogodišnjeg „Biofesta“ je „Nova generacija organskih farmera“, prenosi subotica.com.

„Želimo mlađim proizvođačima da ukažemo na značaj digitalne pismenosti, jer moderna tehnologija i digitalizacija preuzimaju polako primat i u organskoj poljoprivrednoj proizvodnji. Na jednom od panela biće prikazano i kako funkcioniše jedna digitalna farma – objašnjava Snježana Mitrović organizatorka „Biofesta“ – Cilj nam je i da edukujemo naše sugrađane kako da prepoznaju organski proizvod koji mora imati prepoznatljiv znak bilo da je domaći ili iz uvoza.

Organska poljoprivredna proizvodnja iz godine u godinu je sve prisutnija, a razlog za to su bezbedni i zdravstveno ispravni proizvodi, kao i očuvanje životne sredine što je imperativ za održivost poljoprivrede, istakao je Mladen Petreš pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu.

„Pokrajinski sekretarijat prepoznaje te tendencije i u stalnom je kontaktu sa organskim proizvođačima. U skladu sa tim ove godine prilagodili smo naše mere potrebama poljoprivrednika koji se bave organskom proizvodnjom i povećali iznos sredstava koje mogu dobiti na konkursima kako za nabavku opreme i mehanizacije, tako i za sertifikacije – kazao je Petreš i dodao je u Vojvodini oko 8 hiljada hektara pod organskom proizvodnjom.

Priznanje „organski proizvod godine“ u okviru ovogodišnjeg „Biofesta“, pripalo je domaćoj fabrici dečje hrane za proizvod „Nutrino organik“, dok je priznanje „organski proizvođač godine“ pripalo Sanji Kuzmanović iz Čeneja.

„Osluškujući potrebe roditelja koji su nam sugerisali da za svoje bebe žele hranu pripremljenu od domaćih, organskih proizvoda, bez aditiva i konzervansa, kreirali smo šest „Nutrino organic“  proizvoda, a do kraja godine na tržište ćemo plasirati jos četiri – poručuje Jelena Ilićiz ove farike dečje hrane – Organskom proizvodnjom se bavimo od 2015. godine. Kod nas je uglavnom zastupljeno povrtarstvo, a od ove godine počeli smo i sa ratarstvom. Imamo i manje zasade voća. Od organske poljoprivrede može pristojno da se živi. Počeli smo sa 0,8 hektara, a sada radimo na 3,5 hektara i imamo oko 3.200 kvadrata pod plastenicima – nadovezuje se dobitnica priznanja „organski proizvođač godine“.

U okviru 18. izdanja „Biofesta“, ističe subotica.com, u holu Otvorenog univerziteta upriličena je izložba bio proizvoda.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede