Banatski festival vina prilika za ponovni susret vinara i ljubitelja vina

banatski festival vina flase

Banatski festival vina prilika da se ponovo sretnu vinari i ljubitelji vina

Drugi „Internacionalni banatski festival vina“ održan je u Zrenjaninu 24. juna u želji da se podignu kako nivo kvaliteta vina, tako i kultura pijenja „pića Bogova“.

U okviru festivala vina organizovana je i manifestacija „Banatske vredne ruke“. Na preko pedeset štandova predstavljeni su vina, prehrambeni proizvodi, rukotvorine.

Ovogodišnji festival bio je promotivno-izlagačkog karaktera, bez takmičarskog dela. Organizovani su prodajna izložba i degustacija vina, stručna predavanja i kulturno-umetnički program.

Banatski festival mesto promocije banatskih vina

Izlagači su veoma zadovoljni jer su ponovo u mogućnosti da predstave i prodaju svoje proizvode u direktnom kontaktu sa posetiocima.

U periodu pre proglašenja epidemije prodaja je bila dobra, kaže Zoran Malbašić vinogradar i vinar iz Novih Kozaraca, član Udruženja vinogradara i vinara „Šasla“. Nemogućnost izlaganja na manifestacijama je pogodila male vinare, pa su se neki prebacili na prodaju preko interneta i isključivo na kućnom pragu, a ponovnim organizovanjem prodajnih izložbi vraća se vera u boljitak.

U vinogradu Malbašića na 1,7 hektara zastupljene su sorte kaberne sovinjon, merlot i rajnski rizling od kojih ovaj vinar pravi desertna, crvena, bela i roze vina.

Ova sezona je jako dobra za vinovu lozu i ako situacija bude stabilna, vinari će biti prezadovoljni, a sigurno i potrošači vina, dodaje Malbašić.

Predstavljena klupska banatska vina

Arpad Pakai je član „Kluba vinara i ljubitelja vina Sveti Martin“ iz Mužlje koji ima oko triedeset članova, vlasnika malih kućnih vinarija. Oni zajedno prave klupsko vino od tri sorte grožđa, koje su predstavili i na ovoj manifestaciji.

vinar Arpad Pakai

Proizvodnja vina je za Pakaia u početku bila hobi, a sada iz godine u godinu proizvodi sve veće količine. Godišnje napravi oko 800 litara. Kupuje grožđe isključivo iz vinograda u Banatu, najviše iz Taraša, Aradca i okoline, jer želi pravo banatsko vino. Prodaje na kućnom pragu, najčešće komšijama, prijateljima po ceni od oko 400 dinara.

Manifestacije se vraćaju u gradove i sela na zadovoljstvo izlagača i posetilaca

Na manifestaciji su se predstavili i Kosta Mirković i Đorđe Dragan, vinari iz Pančeva, koji imaju vinograde na jednom hektaru, odnosno na pet hektara. Vina prave od svog grožđa i kupovnog iz vinograda u okolini Gudurice. Kaže, isključivo iz vinograda iz južnog Banata, pa se može reći da prave „južnobanatska vina“.

Mirkovic

Za Mirkovića je proizvodnja vina za sada dodatni posao te u svojoj vinariji napravi oko 5.000 litara vina. Njegov kolega Dragan koji ima značajno veći vinograd, proizvede oko 20.000 litara.

Vino prodaju restoranima i kafićima u Pančevu i okolini i privatnim licima. Cena rinfuznog vina je oko 400 dinara, a flaširanog oko 500 dinara. U doba epidemije prodaja je skoro potpuno zamrla, ali sa ponovnim organizovanjem festivala situacija će se postepeno popravljati, siguran je Mirković, i dodaje da planira da proširi proizvodnju.

Vinari očekuju rodnu godinu i kvalitetna vina

Vinogradi izgledaju jako lepo i ako do kraja vegetacije uslovi budu povoljni za vinovu lozu, biće i kvalitetnog grožđa za dobra vina, potvrdio je i vinogradar iz Aradca, Janko Janošik.

Članovi Udruženja vinogradara „Aradac“ nemaju klupsko vino, već je svako izložio svoje, uglavnom bela vina i nešto malo rozea. Sorte vinove loze u aradačkom ataru su šardone, rajnski rizling, muskat otonel, kaberne sovinjon, merlo i frankovka.

Janošik kaže da se broj vinogradara u selu smanjuje iz godine u godinu, ali da se površine pod vinovom lozom povećavaju, te je sada u aradačkom ataru vinograda na oko trideset hektara.

Vino prodaje iz svog podruma i na festivalima i manifestacijama. I Janošik veruje da će u narednom periodu prodaja biti bolja, jer su se i potrošači zaželeli domaćih vina.

Manifestacije u Zrenjaninu su održane u izuzetno toplom, gotovo vrelom, danu. Posetioci, ipak, nisu propustili priliku da degustiraju vino, kolače, pite i da uživaju u razgledanju rukotvorina vrednih članica više banatskih udruženja žena.

Gosti su bili i gradonačelnik rumunskog grada Rešice Ioan Popa i generalni konzul Srbije u Temišvaru Vladan Tadić sa domaćinom gradonačelnikom Zrenjanina Simom Salapurom koji su degustirali banatska vina.

Objavljeno u listu Poljoprivrednik

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede