Agro Belgrade: Fokus na naprednoj poljoprivredi i modernim sistemima za proizvodnju

Agro Belgrade 2

Agro Belgrade međunarodni Sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva.

U Beogradu je održan je prvi međunarodni Sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva koji je tokom tri dana trajanja okupio preko 500 izlagača, zadrugara, proizvođača opreme i mehanizacije.

Pored sajamskog dela događaja učesnici su imali priliku da prisustvuju i sadržajnim konferencijama na kojima je bilo reči o izvoznim perspektivama Srbije, perspektivama organske proizvodnje, agro karijeri, agro tehnologijama i mnogim drugim.

Sajam Agro Belgrade je otvorio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović koji je istakao da je fokus na naprednoj poljoprivredi i modernim sistemima proizvodnje i prerade, što je važno za konkurentniji nastup Srbije na inostranim tržištima.

Prema rečima direktora sajma, Vladimira Živanovića, fokus ovog događaja bio je da ovaj sajam postane centralni sajam koji će pokriti tri poljoprivredne oblasti u kompletnom logističkom smislu, odnosno sve potrebne inpute za proizvodnju – od pravljenja strategije, preko poljoprivredne mehanizacije, zaštite, prerade i na kraju plasmana robe na svetsko tržište.

Pored proizvođača voća i povrća, proizvođača mehanizacije posebno su bile zapažene i mlade tehnološke kompanije koje su predstavljale tehnološka rešenja za pomoć u proizvodnji.

Jedna od njih je i kompanija Fresh Agriculture Technologies koja je posetiocima predstavila digitalnog agronoma.

Reč je o mobilnoj aplikaciji MapMyApple koja je posebno privukla pažnju proizvođačima jabuke, s obzirom da pruža preporuke za obavljanje poslova u voćnjaku poput agronoma.

digitalni agronom 1

Razlika u odnosu na čoveka je što njihova tehnologija može da obradi veću količinu informacija istovremeno, uzimajući u obzir sve bitne faktore i na taj način dovede do smanjenja trošenja đubriva, hemijskih sredstava, ljudske snage na onim delovima parcele gde je biološki potencijal zemljišta i biljke slabiji i pomogne uzgajivačima da povećaju prinose na onim delovima koji kriju veći potencijal.

Pored toga, aplikacija na osnovu slike sa telefona može odmah da prepozna bolest ili štetočinu koja je zarazila jabuku i da pruži adekvatnu terapiju i preventivnu zaštitu.

Konferencijski deo događaja Agro Belgrade zatvorio je profesor Petar Petrović, Ministarstvo za tehnološki razvoj,

Petrović je istakao da je proizvodnja hrane danas visoko tehnološki posao i da Srbija ima dosta potencijala koji nisu dovoljno iskorišćeni u poljoprivredi. Profesor je pozdravio i paneliste koji su govorili na temu“Agro-tehnologija“ posvedočivši da je digitalizacija u poljoprivredi budućnost.

Glavni zaključak panela je da dostupnost tehnologija precizne poljoprivrede u Srbiji postoji i da u tom smislu ne kaskamo za poljoprivredno razvijenijim zemljama, ali da postoji razlika u otvorenosti poljoprivrednika za prihvatanje modernih tehnologija.

Događaj kao što je Agro Belgrade sajam koji okuplja i predstavlja našim poljoprivrednicima najeminentnija tehnološka rešenja je upravo korak ka edukaciji poljoprvirednika.

Ako je suditi po nivou zainteresovanosti posetioca ovog sajma za tehnologiju u poljoprivredi vrlo brzo će se premostiti i taj jaz u korišćenju tehnologija i srpski proizvođači će biti konkurentniji na svetskom  tržištu u proizvodnji voća i povrća.

Pripremila Jovana Đorđić

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede