4. naučno-stručni Simpozijum o pivarstvu u Zrenjaninu

simpozijum pivarstva u ZR 2021

U Zrenjaninu se održava Četvrti naučno-stručni Simpozijum sa međunarodnim učešćem pod nazivom „Pivo, pivarske sirovine i oprema“. Posvećen je pokojnom mr. sc. Srđanu Kamenkoviću, osnivaču i učesniku prethodna tri Simpozijuma.

Program Simpozijuma obuhvata naučne i stručne teme namenjene akademskoj javnosti, industriji i zanatskim pivarama. Tematske celine se odnose na sirovine za proizvodnju piva (ječam, slad, hmelj, voda, kvasac), tehnologiju piva i srodne teme, opremu u pivarstvu, zakonodavni okvir, iskorišćenje nusproizvoda industrije piva, kao i turističke, ekonomske i agronomske aspekte vezane za pivarstvo.

Biće reči i o uticaju globalnih ekonomskih kretanja, kao i pandemije na ovu privrednu granu.

simpozijum zr

Ovaj skup, kao i prethodni, ima zadatak da okupi poslenike iz oblasti naučno-istraživačkog rada, preduzetništva i poslovnih aktivnosti, predstavnike lokalnih zajednica na jednom mestu sa ciljem da se pronađu načini i metode kako podstaći i pomoći razvoj pivarstva, rekao je prof. dr Radovan Pejanović, predsednik Organizacionog odbora Simpozijuma. Pivarstvo u Srbiji ima tradiciju i potencijale, kako ljudske tako i sirovinske i sjajnu perspektivu uz naučne potencijale, smatra Pejanović.

Na trodnevnom Simpozijumu osim predstavnika nauke iz ove oblasti iz naše zemlje govoriće i profesori iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Slovačke.

Simpozijum da preraste u kongres

Profesor dr Viktor Nedović sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, predsednik Naučnog odbora Simpozijuma, kaže da je ovaj skup jedini u širem regionu koji se bavi problematikom pivarstva. Značajan je i treba ga omasoviti kako bi prerastao u kongres, dodaje Nedović.

Ovaj skup je ranijih godina bio organizovan u sklopu zrenjaninske manifestacije Dani piva, ali je zbog značaja koji ima sada izdvojen kao zaseban događaj.

Zrenjanin će ulagati u razvoj pivarstva i u tom smislu u skorijoj budućnosti biće organizovan festival zanatskog piva, rekao je direktor Turističke organizacije Zrenjanin, Zoran Ljubotina.

Grad Zrenjanin je ranije potpisao ugovor o proizvodnji Zrenjaninskog piva sa pivarom u Čelarevu, podsetio je ovom prilikom zamenik gradonačelnika Saša Santovac. Od svake prodate flaše ovog piva grad dobija sredstva i do sada je na ovaj način sakupljeno sedam miliona dinara. Cilj je da ova sredstva, kako je rekao Santovac, budu udružena sa sredstvima grada kako bi se organizovala proizvodnja kraft piva, brenda Zrenjanina, koja će zadovoljiti potrebe zrenjaninskog tržišta.

Simpozijum se održava pod pokroviteljstvom grada Zrenjanina i Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u organizaciji Visoke tehničke škole strukovnih studija iz Zrenjanina, Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada i preduzeća za proizvodnju hmelja „Petrovec“ d.o.o. iz Bačkog Petrovca.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede