10. Međunarodni dani energetike i investicija

dani energetike i investicija flajer

Jubilarni 10. Međunarodni dani energetike i investicija, čija je glavna tema posvećena ubrzanju energetske tranzicije, otvoreni su danas na Novosadskom sajmu.

Pokrajinski sekretar za energetiku i građevinarstvo Ognjen Bjelić rekao je na otvaranju da ova manifestacija predstavlja priliku za razgovor o temama važnim za sektor energetike, i naglasio značaj povećanog korišćenja zelene energije i energetske efikasnosti u pogledu sigurnosti snabdevanja energentima, kao i smanjenja zavisnosti od uvoza, uz poseban osvrt na smanjenje ekološkog duga.

„Danas će biti obrađena tema koja je trenutno najbitnija Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, a reč je o projektu energetske sanacije javnih zgrada na teritoriji AP Vojvodine. Fakultet tehničkih nauka trenutno obavlja detaljne energetske preglede 94 objekta, a potom će resorni sekretarijat, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, realizovati energetsku sanaciju ukupno 80 objekata, za koje stručnjaci budu utvrdili da postoji opravdanost ulaganja.

Javne zgrade su posebno važne sa energetskog aspekta, a razlozi su visok potencijal za poboljšanje energetske efikasnosti, mogućnost znatnog smanjenja javne potrošnje, kao i edukacije šire društvene zajednice o pitanjima vezanim za energiju u cilju što boljeg suočavanja sa trenutnim izazovima“, istakao je sekretar Bjelić.

Resorni sekretar je posebno ukazao na značaj tema u vezi sa predstavljanjem konkursa Sekretarijata namenjenih zameni stolarije i postavljanju solarnih panela za kategoriju proizvođač – kupac, te u vezi sa investicionim ambijentom za obnovljive izvore energije na teritoriji AP Vojvodine.

dani energetike i investicija

Prisutnima su se obratili i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković i direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Mateo Kolanđeli. Govorom ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović zvanično je i otvorena ovogodišnja manifestacija.

Ministarka Mihajlović istakla je da je budućnost privrednog rasta i razvoja ulaganje u nove, zelene energetske kapacitete.

Ona je navela da je u energetskoj tranziciji neophodna saradnja centralne vlasti, pokrajinskih i lokalnih institucija i nevladinog sektora, ali da je ključno da sve građanke i građani budu deo procesa.

„Nema boljeg trenutka za razgovor o energetici i investicijama, s obzirom na to da se ova manifestacija organizuje kada i konferencija u Glazgovu. Srbija može biti šampion u energetskoj tranziciji i već težimo tome da budemo energetski dovoljna, ekološki čista i klimatski neutralna država i da postoje svi uslovi da imamo i zdravu životnu sredinu i dovoljno energije. Za ovih godinu dana Ministarstvo je donelo zakone koji su osnova energetske tranzicije i novih energetskih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore. Bez toga nema razgovora o zelenoj energiji i energetskoj bezbednosti“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je ponovila da su investicije u nove kapacitete ključne za dalji razvoj cele privrede.

Na manifestaciji koju Novosadski sajam organizuje uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, a partneri su Grad Novi Sad i RES fondacija, učestvuju eksperti, predstavnici ministarstva, sekretarijata, lokalnih samouprava, instituta, privrednog i privatnog sektora i udruženja iz Srbije, Velike Britanije i Bosne i Hercegovine.

Stručne skupove će pratiti i izložbeni deo manifestacije, u kojem se predstavljaju firme, institucije i lokalne samouprave sa projektima u oblasti energetike.

I ove godine biće organizovano ocenjivanje kvaliteta proizvoda i usluga u osam kategorija i uručena priznanja „Najbolji u energetici“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede