"Žetveni dan" ZSV održan u Novom Bečeju: Niži prinos pšenice, cena ne pokriva troškove

zetva psenice 2017

Zadrugari očekuju niži prinos pšenice u odnosu na prethodnu godinu. Trenutna cena hlebnog zrna ne pokriva troškove proizvodnje.

Žetveni dan“ u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine je održan u Novom Bečeju, na parceli ZZ „Vranjevo“.

Jedanaesti put zadrugari i njihovi gosti okupili su se kako bi obeležili početak žetve pšenice. Domaćini su bili ZZ „Vranjevo“ i ZZ „Bečej“.

zetveni dan Novi Becej 2017

Teme koje uvek prate ovakav događaj su situacija na terenu i cena koju nude otkupljivači.

Na početku žetve pšenice zabeleženi niži prinosi

Milorad Milankov poljoprivrednik iz Novog Bečeja pšenicu je zasnovao na oko 50 hektara.

Milorad Milankov poljoprivrednik iz Novog Beceja

Milorad Milankov

„Nadao sam se mnogo boljem prinosu, ali su nas kiše zaobišle i sada vidimo posledicu. Trenutno, nakon žetve prvih parcela, prinos se kreće u intervalu 4-5 tona po hektaru. Ima dosta šturih zrna. Što se tiče cene, sve ispod 20 dinara za kilogram pšenice ne pokriva naša ulaganja“, objašnjava Milankov.

Dušanka Dujin, direktor ZZ „Vranjevo“ u Novom Bečeju kaže da je u ovom delu Banata požnjeveno oko 50 odsto površina pod pšenicom.

„Očekujem manji prinos za oko 30-40 % u odnosu na prošlu godinu. Obzirom da je i posejano za 20 % manje pšenice nego lane, mislim da će godina biti katastrofalna. S druge strane prinosi su niski. Na individualnim gazdinstvima još nije zabeležen rod veći od 5 tona po hektaru. Postoji još jedan dugoročan problem vezan za pšenicu, a to je kvalitet zrna. Jutros smo dobili informaciju da se otkupljuje bez bonifikacije. To stimuliše seljaka da seje seme sa tavana, a to nije dobro“, smatra Dujin. 

Dusanka Dujin direktor ZZ Vranjevo Novi Becej

Dušanka Dujin

„U poslednja dva tri dana cena pšenice se menja iz časa u čas. Prema našim informacijama otkupljivači plaćaju 18 dinara za kilogram i to sa primesama“, objašnjava stanje na terenu Miroslav Glavaški, direktor zemljoradničke zadruge „Bečej“ u Bečeju.

Miroslav Glavaški direktor ZZ Becej iz Beceja

Miroslav Glavaški

Zadružni savez Vojvodine je i ove godine objavio kalkulaciju cene koštanja koja ukazuje da je cena koštanja proizvodnje pšenice roda 2017. godine 22,60 din/kg za procenjeni prinos pšenice od 4500 kg/ha. Savez je predložio nadležnim organima da subvencijom stimuliše proizvođače pšenice.

„Predložili smo državi da se svaki predat kilogram pšenice u registrovano skladište subvencioniše sa 3 dinara. Zato što bi to bio stimulans za proizvođače da na jesen seju pšenicu. Osim toga na taj način bi veći deo pšenice bio prometovan kroz legalne tokove“, izjavio je predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov.

Radojevic i Jovanov 2017

 Vuk Radojević i Radislav Jovanov

Biće dovoljno pšenice 

Koliko će pšenice biti požnjeveno znaćemo na kraju žetve koja se sada zahuktava.

Prema rečima pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuka Radojevića, koji je takođe bio gost na skupu zadrugara, hlebnog zrna neće faliti.

„Na osnovu raspoloživih podataka možemo očekivati da ćemo imati dovoljno pšenice za domaće potrebe. Naravno, ne možemo ovu godinu porediti sa prethodnom koja je bila bolja, ali možemo očekivati prosečan prinos oko 4,5 tona po hektaru. Očekujemo i povećanje cena. Imamo najavu otkupljivača da se cena povećava, tako da je sada i preko 18 dinara za kilogram zrna pšenice“, kaže Radojević.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku o površinama zasejanim u jesenjoj setvi 2016. godine, u Republici Srbiji je, u odnosu na prethodnu godinu, manje zasejano pšenice za 7,0 %, ječma za 13,4 % i raži za 21,9  %, a više ovsa za 31,5 %.

U odnosu na desetogodišnji prosek jesenje setve (2006–2015), površine pod pšenicom smanjene su za 2,7 %.

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede