Višepoljni plodored u proizvodnji suncokreta

plodored suncokret

Poštovanjem plodoreda regulišemo pojavu bolesti, štetočina i korova, sprečavamo eroziju, održavamo plodnost zemljišta i tako obezbeđujemo uslove za ostvarivanje dobrog prinosa.

Ovom agrotehničkom merom uvodimo smenu u gajenju biljaka na određenoj površini tokom određenog broja godina.

Za suncokret višepoljni plodored

Plodored i plodosmena su veoma značajni činioci proizvodnje svih ratarskih useva, ipak su za suncokret od presudnog značaja, piše dipl. inž. poljoprivrede Darko Simić. Iskustvo poslednjih godina pokazuje da se suncokret mora gajiti u plodoredu. U protivnom, bolesti, štetočine i paraziti uzimaju takvog maha, da mogu potpuno uništiti biljke.

Zato se, ističe Simić, preporučuje višepoljni plodored, u kojem bi suncokret na istu njivu došao tek posle pet godina, a još bolje posle šest ili sedam godina.

Podaci iz mnogobrojnih ogleda, a isto tako rezultati u širokoj proizvodnji, su pokazali da svakim povećanjem razmaka između setve na istoj parceli prinos suncokreta raste. Razlike u prinosima rezultat su, pre svega, smanjenog broja bolesti čiji uzročnici uglavnom prezimljavaju u zaostalim žetvenim ostacima, bilo da se oni zaoru ili ostanu na površini.

Suncokret dobro koristi vlagu iz zemljišta, čak i sa veće dubine. Po toj osobini sličan je šećernoj repi i lucerki, pa ga zbog toga ne treba sejati neposredno posle ovih useva, naročito na zemljištu sa dubokim nivoom podzemne vode i na kojem godišnje padne manje od 600 mm kiše.

suncokret pred zetvu

Dobri predusevi za suncokret

Dobri predusevi za suncokret su pšenica, ostala strna žita i kukuruz, ali pod uslovom da su za kukuruz upotrebljeni herbicidi koji ne ostećuju suncokret. Suncokret je dobar predusev za ozima žita. Skida se krajem leta i početkom jeseni, tako da ima dosta vremena za osnovnu i predsetvenu pripremu zemljišta. Suncokret je dobar predusev i zbog toga sto rano sklapa redove, lisćem zaseni zemljište i na taj način sprečava rast korova i smanjuje zatravljenost sledećeg useva.

Nedostatak suncokreta kao preduseva, podseća savetodavac PSSS Simić, je u tome što se prilikom setve prosipa mnogo semena, koji već naredne godine niče i stvara posebne probleme u sledećem usevu. Ova pojava je naročito izrazena na parcelama gde je posle suncokreta posejana šećerna repa.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede