Suša na poljima: Biljke usporavaju rast i razvoj i suše se

kukuruz susa jun 2017

Ratarski usevi teško podnose odsustvo kiše. Vreli dani i suša ostavljaju trag na biljkama koje usporavaju svoj rast i suše se.

U najtežoj situaciji je kukuruz, a delimično i soja. Za suncokret, iako ima neravnomeran rast, postoji šansa da zabeleži nešto malo manji prinos od prošlogodišnjeg, rekla je dr Dragana Latković, direktor Departmana za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu u razgovoru sa novinarima koji je organizovala redakcija lista „Gazdinstvo“.

Između ostalog Latković je istakla da nakon obimne provere i uvida u polja zahvaćena sušom ne može se još uvek reći pouzdana prognoza o daljem razvoju svih površina kukuruza. Ona je navela da ima područja gde je ova biljka u dobroj kondiciji i da je formiran i klip, ali i suprotnih primera.

Najgore su prošli ratari koji su posle izmrzavanja presejali useve, kao i oni gde nije obavljena kvalitetna obrada zemlje i data prihrana, navela je dr Latković i dodala da će ove godine po prinosu u prednosti biti hibridi iz rane grupe zrenja.

U celini gledano, kukuruznim poljima bi koristila kiša i to 50 litara po metru kvadratnom. Takva kiša bi ublažila već nanete štete, poručila je dr Latković uz konstataciju da već sada ima domaćina kojima kukuruz neće biti ni za silažu i oni ga tarupiraju.

Prognozu o prinosu soje biće moguće izneti posle završetka cvetanja, rekao je na ovom skupu, prof. dr Jovan Crnobarac i dodao da su stabljike soje niže i da na je na više lokaliteta registrovano žutilo donjih listova. Kiša bi dobro došla soji, ali i suncokretu, koji najbolje trpi sušu. Crnobarac je naveo da je moguć niži prinos suncokreta i soje od prosečnog, ali će pouzdanija procena biti moguća do kraja jula.

soja jul

 

Šta kažu poljoprivrednici o suši?

Olaž Andraš. Debeljača
 
„Na nekim parcelama kukuruz je u vrlo lošem stanju, a ratari govore da će uništiti biljke tanjiranjem.
 Ja, na primer, imam jednu parcelu gde imam uslove da zalivam i tu očekujem rekordan prinos ako ne maiđe led.
Ali na parceli gde nemam uslove da zalivam ne očekujem bas ništa jer drastično izgleda i čudim se kako jos uopše i živi biljka pošto vlage nema na pola metara dubine. Ovo znam jer sam nedavno podrivao jednu njivu na tu dubinu i suvo je do 50 cm dubine.“
 
Miroslav Vukov, Zrenjanin
 
„Kukuruz pati od nedostatka vlage. Velika toplota smanjuje mogućnost oprašivanja pa će biti i jalovog klipa i slabo nalivenog zrna. Inače, stanje je veoma raznoliko u zavisnosti od kvaliteta zemlje (klase) i vremena setve i lokacije. Kada se ovrše napravićemo analizu uticajnih faktora i izvući neke zaključke.“
 
Aleksandar Radojević, Kovin

„Listovi liče na vretena, a donji žute. Klip se retko gde može videti. Ako od kukuruza dobijemo barem silažu, biće dobro.“

Miroslav Glavaški, direktror ZZ „Bečej“

„Katastrofalna je suša. Nismo imali snega, kiše su nas zaobišle. Suncokret je na metar i nešto visine izbacio glavice. Očekujemo vrlo ranu i siromašnu žetvu. Kukuruz je nizak, sav se uvio. Nažalost, ne očekujemo ništa dobro. Ne nadamo se ni dobroj ceni. Uostalom, kada godina ovako podbaci, ne vredi nam ni jedna cena.“ 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede