Sprečimo infekcije pšenice na početku cvetanja – Preporuka

sprečimo infekcije

Sprečimo infekcije na početku cvetanja kada 5 % klasova izbaci prašnike.

Na području Srbije usevi pšenice nalaze se u fazi od početka klasanja do početka cvetanja (BBCH 51-61).

U fazama cvetanja pšenice, u vlažnim uslovima, može doći do infekcije prouzrokovačem fuzarioze klasa pšenice (Fusarium graminearum).

Sprečimo infekcije i sintezu mikotoksina u zrnima pšenice

Ovo je veoma destruktivno oboljenje koje dovodi do smanjenja prinosa i  kvaliteta zrna, podsećaju iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

Poseban značaj ove gljive je sposobnost da u zaraženim zrnima sintetiše mikotoksine koji su opasni po zdravlje ljudi i životinja.

Preporuka

U cilju sprečavanja infekcija i sinteze mikotoksina, preporuka PIS-a proizvođačima je da obave mere zaštite na samom početku cvetanja kada 5% klasova izbaci prašnike nekim od fungicida:

  • Custodia (tebukonazol+azoksistrobin) 0,8 l/ha ili
  • Amistar Extra (azoksistrobin+ciprokonazol) 0,5-0,75 l/ha ili
  • Prosaro 250 EC (tebukonazol+protiokonazol) u dozi 0,75-1 l/ha ili
  • Bumper P (prohloraz+propikonazol) u dozi 0,75-1 l/ha ili
  • Osiris (epoksikonazol + metkonazol) 1,5 – 2,5 l/ha
  • Antre plus (tebukonazol + tiofanat-metil) 1,5 l/ha ili neki drugi registrovani fungicid.

Fuzarioza klasa pšenice (Fusarium graminearum)

U zavisnosti od vremenskih uslova fuzarioza klasa pšenice se javlja skoro svake godine u slabijem ili jačem intenzitetu. Štete od ovog patogena se ispoljavaju u smanjenju prinosa i zrnu lošijeg kvaliteta.
Fusarium graminearum parazitira pšenicu i najčešće se javlja na početku cvetanja i u mlečnoj zrelosti.
Simptomi fuzarioze klasa
Simptomi bolesti se javljaju na celom klasu ili pojedinačnim klasićima u vidu pojave slamasto žute boje koja se javlja kao posledica odumiranja klasa.
Pri osnovi klasića i na samom vretenu u uslovima povećane vlažnosti formira se narandžasta prevlaka od reproduktivnih organa gljive.
Dešava se da parazit zahvati poslednju internodiju  pri čemu dolazi do odumiranja celog klasa. Posledica toga je slaba nalivenost zrna u zaraženom klasu što znatno utiče na smanjen prinos i hektolitarsku težinu, kao i na loš kvalitet zrna pšenice od kojeg se ne može dobiti brašno odgovarajućeg kvaliteta.
Gljivice iz roda Fusarium su stalno prisutne u zemljištu gde se javljaju u vidu micelije na biljnim ostacima. Takođe se mogu prenositi i zaraženim semenom.
Jači napad fuzarioze klasa pšenice se javlja na parcelama na kojima je predusev bio kukuruz, као i u uslovima čestih padavina u fazi cvetanja pšenice i nalivanja zrna.
Foto: PIS

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede