Poljoprivrednici traže povećanje premije za mleko, umanjenje poreza, jeftinije gorivo

kukuruy susa na njivi

Udruženja poljoprivrednika, i ratara i stočara, traže od države da donese mere kako bi se lakše prevazišle negativne posledice ovogodišnje suše.

Stočari iz Mačve: Povećati premiju na deset dinara 

Proizvođači mleka Mačvanskog okruga predlažu Ministarstvu poljoprivrede da se iznos premije za treći i četvrti kvartal ove godine poveća sa sedam na deset dinara za porodična gazdinstva koja se bave proizvodnjom mleka, kao meru za spas i opstanak ovih gazdinstava zbog posledica katastrofalne suše.

Udruženje proizvođača mleka Mačvanskog okruga u svom saopštenju traže i brzu isplatu svih neisplaćeih premija, regeresa i podsticaja kako bi se poljoprivrednici lakše snašli za predstojeći zimski period.

„Posebno smo razočarani neodgovornim i krajnje nekorektnim odnosom mlekara u trenutnoj situaciji kada se već vide posledice katastrofalne suše. Sramno niska cena mleka sa tendencijom opadanja već dve godine, a da potrošači to nisu osetili po svom džepu govori o monopolskom položaju mlekara“, navode u saopštenju proizvođači mleka.

Ukoliko mlekare i dalje nastave sa dosadašnjom praksom uvoza svega i svačega, a cena domaćeg mleka ostane niska, sva priča države o ozbiljnom oporavku stočarstva ostaće prazna priča, smatraju proizvođači mleka iz ovog udruženja.

Poljoprivrednici traže proglašenje elementarne nepogode, umanjenje poreza i jeftinije gorivo 

 Nekoliko udruženja poljoprivrednika je zatražilo da Vlada Srbije 2017. proglasi godinom elementarnih nepogoda, pre svega zbog suše, i da predloži mere zaštite poljoprivrednika.

U saopštenju Udruženja „Pančevački ratari“ Dolovo, Agrarni forum Pančevo i Udruženje „Građanska neposlušnost Dolovo“ navedeno je da su poljoprivrednici sredinom avgusta tražili hitan sastanak sa premijerkom Srbije Anom Branbić i predstavnicima ministarstava poljoprivrede i finansija, ali da još nisu dobili odogovor.

Istaknuto je da će ove godine veliku štetu pretrpeti ratari koji proizvode samo pšenicu, suncokret i kukuruze jer je značajno umanjen rod tih poljoprivrednih kultura.

Zahtev poljoprivrednika je da im budu umanjeni porezi i doprinosi i da mogu da nabavljaju jeftinije gorivo.

Saković: Šesta suša za poslednjih 18 godina

U Srbiji je suša najviše pogodila kukuruz, zatim soju, šećernu repu i nešto manje suncokret, a šteta u ovom trenutku iznosi oko 600 miliona evra, rekao je direktor Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica Žita Srbije, Vukosav Saković za RTS.

Ovo je šesta suša tokom poslednjih 18 godina i nije najveća, prokomentarisao je Saković, ali da nije za potcenjivanje. 

Saković je za RTS izjavio da je suša pogodila srednji tok Dunava, te da je Srbija tu najviše stradala, jer su ostale zemlje regiona samo delimično bile pogođene. Kada je reč o uticaju suše na cene poljoprivrednih proizvoda, Savković ističe da suša nije globalna, već regionalna i da je to kombinacija koja najmanje odgovara proizvođačima. 

Ministarstvo poljoprivrede utvrdiće posledice ovogodišnje suše

Ministar poljoprivrede Branislava Nedimović nedavno je izjavio da se narednih nedelja može očekivati nacrt mera za rešavanje posledica ovogodišnje suše u Srbiji. On je kazao da će Ministarstvo na egzaktan način utvrditi tačne posledice vremenskih neprilika.

Nedimović je tada podsetio da je već započeto 11 sistema za navodnjavanje kako bi se povećali kapaciteti poljoprivrednog zemljišta koje se navodnjava. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede