Претрага
Претрага

Pad cene soje za skoro 5 odsto u odnosu na prethodni mesec

Registrovana cena soje od 48,50 din (53,35 din sa PDV-om) je za 4,34 % niža u odnosu na onu sa kraja prethodnog meseca. Odsustvo značajnije...

Galenika

Registrovana cena soje od 48,50 din (53,35 din sa PDV-om) je za 4,34 % niža u odnosu na onu sa kraja prethodnog meseca.

Odsustvo značajnije potražnje na tržištu kukuruza i dalje gura cenu ove žitarice na dole.

Međutim, iako cena beleži pad, kukuruz je tokom ove nedelje bio najzastupljenija roba u berzanskom trgovanju.

Uvozna soja je doprinela cenovnom padu i ove uljarice, saopštila je Produktna berza.

Ukupno je u periodu od 20. do 24. novembra prometovano 3.050 tona robe, što prestavlja rast od 56,41 % na nedeljnom nivou. Finansijska vrednost prometa je iznosila 55.896.500,00 dinara ili za 46,31 % više nego prethodne nedelje.

Cena kukuruza i dalje pada

Preko 80 % ovonedeljnog trgovanja je činio kukuruz.

Cena kukuruza SRPS kvaliteta je bila na nivou od 17,00 dinara bez PDV-a, tako da se statistički posmatrano cena nije menjala.

Međutim, ako posmatramo cenu kukuruza koja je registrovana sa vlagom do 14,5 % vidi se da je pad definitivan.

Cena kukuruza je nakon dostizanja svog ovosezonskog maksimuma 12. oktobra, kada je registrovano trgovanje po 18,50 dinara bez PDV-a, u konstantnom silaznom trendu i skoro se vratila na nivo sa samog početka žetve.

Značajna količina kukuruza koja je prometovana je bila sa vlagom do 14,5 %, čija se cena takođe kretala u opsegu od 16,80 do 17,00 dinara bez PDV-a.

Pšenica sa 11,5 % proteina, uz klauzulu gratis lagera do kraja januara je registrovana po ceni 18,40 din (20,24 din/kg sa PDV-om).

Cena soje niža za oko 5 odsto

Posle dužeg vremena je registrovana cena soje.

Zrno je u proteklom periodu gotovo konstantno beležilo pad, a kupci nisu hteli da plate soju po onim cenama koje su bile kotirane.

Registrovana cena od 48,50 din (53,35 din sa PDV-om) je za 4,34 % niža u odnosu na onu sa kraja prethodnog meseca.

Foto: A.M.

Podeli sa prijateljima:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporučeno