Pileći paprikaš je jelo koje se na našim trpezama poslužuje bar jednom sedmično. Nekada su paprikaš domaćice (ali i domaćini) spremali od kokošijeg mesa. Danas uglavnom koristimo pileće meso, iako kokošije meso daje specifičan ukus ovom jelu.
Priprema je jednostavna.
Potrebno:
• jedno pile
• kašika masti
• glavica crnog luka
• 2-3 češnja belog luka
• mlevena crvena paprika,
• brašno
• so.
Ovi sastojci čine najjednostavniju verziju ovog jela.
Priprema:
Na ugrejanu mast propržimo crni i beli luk i dodamo isečeno pileće meso. Nalijemo vodom, posolimo, poklopimo i kuvamo. Kada je meso skoro skuvano u paprikaš dodajemo knedlice. U ranija vremena one su se pravile od brašna i vode, bez jaja. Jednostavno u šoljicu sipamo brašno, oko 5 supenih kašika i dodajemo vodu uz mešanje, dok ne dobijemo gustu, meku masu. Obavezno posoliti. Danas, međutim, najčešće razmutimo jaje i dodajemo brašno (može i malo griza) dok masa ne bude gusta. Knedlice vadimo kašikicom i sve kuvamo još desetak minuta.
Na kraju dodamo mlevenu crvenu papriku. I ovde možemo modifikovati stari recept, pa dodati i šoljicu soka od paradajza. Po želji paprikaš možemo da začinimo seckanim peršunom.