Sve je veća tražnja za sušenim paradajzom iz Banata

proizvodjaci-susenog-paradajza

Sušeni paradajz iz Banata za domaće i strane kupce.

Prvi put kada je probao salatu od sušenog paradajza proizvedenog u Sloveniji, Kikinđanin Dejan Ugrešić poželeo je da napravi baš takav proizvod.

 

To je za njega bio izazov, jer se do prošle godine nije bavio doradom povrća koje na svom gazdinstvu proizvodi nekoliko godina. Prošla proizvodna godina bila je svojevrsna provera da li se treba upuštati u proizvodnju sušenog paradajza. Rezultati su pozitivni.

U 2013. godini Dejan se udružio sa povrtarom Ivanom Radakom, a njih dvojica su zajedničkim radom proizveli oko 300 kilograma sušenog paradajza. Inače, od jednog kilograma svežeg paradajza može se dobiti 100 grama sušenog.

Iskustvo iz prošle godine biće osnova za proizvodnju u ovoj godini. Dejan kaže da će nedostatke koje je uočio pokušati da otkloni.

To se pre svega odnosi na proces sušenja i vreme potrebno za dehidrataciju, ali i na prostor za sušenje plodova. Paradajz se suši na suncu, pa problem može nastati kada je oblačno. Zato povrtari planiraju nabavku manje sušare.

Proces sušenja je zahtevan, potvrđuje Ugrešić, i iziskuje dosta rada. Od berbe, preko pranja, sečenja, soljenja i ređanja plodova na mesta za sušenje.

Sušeni paradajz traže i domaći i strani kupci

polje-paradajza-kikinda

„Tržište za naš proizvod je ogromno. Imali smo potražnju iz Slovenije. Prve godine potencijalni kupac iz Italije želeo je da kupi deset tona sušenog paradajza. Bili smo iznenađeni! Iz Beograda nas zovu iz prodavnica zdrave hrane. Znači da nama treba mnogo paradajza kako bismo ispoštovali zahteve tržišta.

Što se tiče zarade, nju ulažemo u dalju proizvodnju, jer ove godine moramo proizvesti mnogo više paradajza i napraviti objekte za nesmetan rad.“

U ovoj godini paradajz će ovi povrtari posaditi na dva jutra. Rešenje vide i u uključivanju kooperanata koji će proizvoditi plodove.

Sušeni paradajz je vrlo aromatičan i koristi se za pripremanje ukusnih salata. Kod nas se malo koristi, dok je na trpezama u Italiji, Španiji ili Francuskoj neizostavan. U Sloveniji kilogram ovog delikatesa košta deset evra.

Vredni povrtari proizvodnju sušenog paradajza do sada su organizovali bez dinara državne pomoći. Veruju da će, ukoliko od nadležnih potraže pomoć u vidu subvencija, istu i dobiti.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede