Žene u poljoprivredi i održiva energetika – osnaživanje i podrška

solarni paneli

Održivom energetikom ka osnaživanju žena koje rade u sektoru poljoprivrede

Da li su žene koje se bave poljoprivredom upoznate sa mogućnostima za uštedu kroz primenu energetski efikasnih rešenja u proizvodnji i u kojoj meri žene u stočarstvu, voćarstvu i povrtarstvu koriste energiju dobijenu iz obnovljivih izvora – pitanja su na koja istraživanje u okviru projekta WISE SEE traži odgovore.

Projekat WISE SEE (Women in Sustainable Energy South-East Europe) ispituje ulogu, stavove i položaj žena u Srbiji koje se bave održivom energetikom, klimatskim promenama i zaštitom životne sredine.

Značajan segment projekta predstavljaju preduzetnice i poljoprivrednice koje u svom poslovanju mogu da primene mere unapređenja energetske efikasnosti ili neka od pametnih i zelenih rešenja iz oblasti obnovljivih izvora energije.

Srbija je prva zemlja u regionu Jugoistočne Evrope u kojoj se sprovodi projekat ove vrste. Istraživanje će se sprovesti u drugim zemljama u regionu u narednom periodu.

Istraživanje i podrška

Kroz on-line istraživanje, koje traje do 31. januara, projekat treba da istraži socioekonomski položaj žena koje se bave poljoprivredom, oceni njihovu informisanost o potrošnji energije, procenat korišćenja pametnih, energetski i ekološki efikasnijih rešenja, ali i da sazna koliko su upućene u mogućnosti za subvencioniranje i kreditiranje, kakva su im dosadašnja iskustva i da li su kao žene u poljoprivredi imale neke olakšice prilikom podizanja kredita.

Dobijeni rezultati biće osnova za formiranje programa podrške i osnaživanja poljoprivrednica i preduzetnica, kroz set radionica, predavanja i drugih vidova edukacije u narednim fazama projekta.

Projektni tim poziva sve poljoprivrednice sa teritorije Republike Srbije da uzmu učešće u istraživanju popunjavanjem upitnika na zvaničnom sajtu projekta www.wisesee.org i doprinesu boljim uslovima za sve žene koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

WISE SEE poljoprivreda 1

Projekat sprovodi organizacija civilnog društva Centar za promociju održivog razvoja (CPOR) u partnerstvu sa Švajcarskom kancelarijom za saradnju (Swiss Cooperation Office – SECO).

Foto: pixabay.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede