Pobednica na republičkom takmičenju, Anđela Grubački, uzgaja afričke ljubičice

Andjela Grubacki ljubicice

Afričke ljubičice, vrste Saintpaulia ionantha, veoma rasprostranjene i vrlo popularne, ljubičastih, lila i plavih do belih, prskanih i višebojnih cvetova.

Anđela Grubački, maturantkinja Srednje poljoprivredne škole u Zrenjaninu, pobedila je na 37. republičkom takmičenju učenika poljoprivrednih škola u Srbiji za obrazovni profil tehničar hortikulture koje je održano u Zrenjaninu. Osim što je u okviru takmičenja napravila najbolje ocenjen cvetni aranžman, pokazala je i izvrsno teorijsko znanje. Pripreme za ovo takmičenje počele su još u drugom razredu uz mentorstvo profesorki Veselinke Nikin i Ljiljane Bačvanski.

Njen izbor da nakon osnovne škole upiše poljoprivrednu školu iznenadio je mnoge, jer su joj ostvareni rezultati u dotadašnjem školovanju i osvojeni bodovi pružali široke mogućnosti. Od ranog detinjstva pokazivala je ljubav prema životinjama, biljkama i prirodi. U selu Torak, rodnom mestu njene majke, provodila je mnogo vremena kod bake i deke, gde se uz igru družila sa životinjama i učila o životu biljaka. Prirodno, kako uz osmeh kaže, bilo je da upiše baš ovu školu. I ni jednom se nije pokajala.

Nagrade, nagrade

Andjela Grubacki i direktor poljoprivredne skole Vladimir Popov 1
Sa direktorom Srednje poljoprivredne škole Vladimirom Popovim

Za vrednu i radnu Anđelu uspeh je nešto što se podrazumeva, a na putu od nagrade do nagrade ima bezuslovnu podršku svojih roditelja i prijatelja. Osim osvojenog prvog mesta na republičkom takmičenju u Zrenjaninu, 2021. godine dobila je nagradu „Dr Đorđe Radić“ za primenu stečenih znanja u praksi koja se dodeljuje najboljim učenicima poljoprivrednih škola. Naša mlada sagovornica pokazuje izvrsno znanje i u drugim oblastima.

Prošle godine je osvojila drugo mesto na Međunarodnoj olimpijadi Predsedničke biblioteke Boris Jeljcin „Rusija u elektronskom svetu“, a krajem godine i prvo mesto na Međunarodnoj onlajn olimpijadi Sankt Peterburgskog univerziteta u znanju ruskog jezika. Sa tom diplomom Anđela je dobila povlastice za upis na ruski univerzitet, ali pošto u okviru profila nemaju poljoprivredne smerove to neće biti njen izbor.

O značaju njenih uspeha na takmičenjima iz ruskog jezika govori i činjenica da ovaj jezik nije učila do momenta kada joj je bio potreban kako bi saznala što više o svojoj posebnoj ljubavi – nežnoj afričkoj ljubičici. Počela je samostalno da uči ruski jer je većina stručne literature o ovoj biljci upravo na tom jeziku i kako bi mogla da razmenjuje iskustva sa kolegama uzgajivačima ovog cveća.

„Ljubav prema cveću, posebno ljubičicama, nasledila sam od svoje majke. Sve je počelo 2017. godine kada sam od tate na poklon dobila ovaj divan cvet. To je bila obična ljubičica. Kasnije sam saznala da postoje hibridi sa krupnijim cvetovima, poželela sam crvenu ljubičicu i dobila sam je. To je najstarija biljka moje kolekcije, sorte LE-Danko, vrlo je otporna i bogato cveta. Iste godine poručili smo nekoliko pelcera i listova i sve se lepo primilo i izraslo.

Što sam više čitala bilo mi je jasnije da uzgoj nije toliko težak, a kada sam naučila ruski jezik sve je postalo mnogo lakše. Videla sam da one lepo rastu i non stop sam ih razmnožavala. Bilo je sve više biljčica i „nastala je gužva“, pa sam odlučila da počnem sa prodajom. Hobi je prerastao u jednu vrstu profesije. Uspela sam, imam stalne kupce koji su vrlo zadovoljni“, objašnjava Anđela.

Sada uzgaja nove i proširuje svoju kolekciju i asortiman. To su sve afričke ljubičice, vrste Saintpaulia ionantha. Dodaje i da na svetu postoji ogroman broj sorti i da ih je nemoguće sve sakupiti pošto svake godine izlaze nove. Afrička ljubičica je veoma rasprostranjena i vrlo popularna, posebno na istoku. Anđela u svom uzgajalištu ima oko 200 sorti cvetova različitih boja. Od ljubičastih, lila i plavih do belih, prskanih i višebojnih.

ljubicica
Afričke ljubičice

Kako da uzgajamo afričke ljubičice da bi dugo cvetale?

Podelila je sa nama svoje znanje i iskustvo na koji način da negujemo ovu nežnu biljku kako bismo što duže uživali u njenoj lepoti. Anđela savetuje da kupljenu ljubičicu izvadimo iz saksije i osušene i oštećene listove kao i cvetove uklonimo. Zatim sa korena otresemo što više zemlje, jer kako kaže, ona najčešće nije dovoljno kvalitetna i adekvatna za ljubičice. Novi supstrat pripremamo tako što mešamo zemlju na bazi treseta i perlit u razmeri 50:50. Perlit čini zemlju rastresitom što je za ljubičicu jako važno jer ima nežan koren. Pripremljenu biljčicu sadimo u saksiju prečnika ne većeg od 7-9 cm. Ističe, nikako u veću saksiju jer one vole da je koren zbijen.

Nisu posebno zahtevno cveće, ali ne podnose temperature niže od 15 °C, neredovno i suvišno zalivanje i direktnu svetlost. Anđela podseća da ljubičicu zalivamo kada je zemlja potpuno suva u tacnicu ispod saksije. Uvek treba da odstranimo višak vode. Ona ih zaliva fitilj metodom, što biljci omogućava da usvaja vodu koliko joj je potrebno.

Ljubičica voli vlažan vazduh jer tada lakše diše i bujnije cveta. Nedostatak svetlosti može da bude uzrok žućenja listova i necvetanja. Šteti joj i jaka direktna sunčeva svetlost koja može izazvati pojavu braon tačkica na listovima. Naša mlada sagovornica ih uzgaja u uslovima kontrolisanog osvetljenja, jer je biljci potrebno najmanje osam sati tame u okviru 24 sata kako bi uspešno cvetala. Važno je da ne dozvolimo povredu tačke rasta jer ako se to desi biljka će uginuti, upozorava Anđela.

Obezglavljivanje ljubičice

uzgoj ljubicice

Jednom u šest meseci se ljubičice presađuju, a poželjno je da se „obezglave“ bar jednom godišnje. Tada se potpuno uklanja korenov sistem, smanjuje se lisna masa na 7 do 8 listova. Takva ljubičica se sadi u supstrat koji je dezinfikovan. Da bi se formirale nove žilice potrebna je veća vlažnost vazduha, zato ih zatvaramo u kese i nije im potrebno zalivanje. Tako se drže 3-4 nedelje. Nakon toga se izvade iz kesica i zalivaju dok ne formiraju jak korenov sistem. Ovako podmlađena ljubičica cvetaće bujno i ulepšaće svaki prostor, veselo objašnjava naša sagovornica.

Mlada i nasmejana Anđela uživa u ljubičicama i nije preterano reći da ih voli. Napominje da ljubičice ispuštaju materije fitoncide koje pozitivno deluju na mozak i mentalno zdravlje, kao i na naš imunitet, te nam tako uzvraćaju za sve što im pružamo.

Za dva meseca Anđelu očekuje prijemni ispit za upis na Poljoprivredni fakultet u Beogradu, smer hortikulture. Za sada nije sigurna čime će se baviti kada ga završi. Možda proizvodnjom cveća ili naukom ili će svoja znanja prenositi mlađima. Izvesno je da će svojim radom i svestranošću na tom putu ostvarivati uspehe.

A. Mihajlović

Objavljeno u listu Poljoprivrednik 2768

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede