Čarolija u carstvu medenjaka

Sandra Novaković

Medeni suveniri Sandre Novaković. Ukus i miris medenjaka se ne zaboravljaju. 

Podsećaju na toplinu i ljubav koje smo pronalazili u čarolijom „okupanim“ kuhinjama naših majki i baka.

Medenjaci su deo detinjstva Sandre Novaković iz Zrenjanina, ali i njena budućnost.

Mašta i kreativnost, ideje, rad i ljubav prema pravljenju kolača, sve se to pretočilo u „Sandrine čarolije“.

Pre oko dve godine Sandra je na internetu videla ukrašene i iscrtane medenjake. Oduvek je volela da kuva, da bude u kuhinji  i da pravi kolače.

Dopalo joj se i pokušala je da napravi nešto slično. Tako su nastajali medenjaci, u početku ne baš tehnički savršeni, ali ukusni.

Edukacija i usavršavanje doprineli su da izmaštani oblici i crteži postanu stvarnost.

Kakav god medenjak da zamislimo Sandra može da ga napravi, za različite namene i želje. Ni lepa pakovanja ne izostaju. Cvetići, srca, životinjice, zvezdice, jelkice, jaja, plodovi… Sve to još i ukrašeno. Prava čarolija.

medenjaci carolija

Medenjake suvenire nije teško napraviti, posebno jer ih pravi s ljubavlju, kaže naša sagovornica. Za sada ih možemo kupiti na različitim manifestacijama u Beogradu i Zrenjaninu, ali i u manjim mestima.

medenjaci u teglama

„U Zrenjaninu ima dosta žena koje se bave istim i sličnim poslovima u okviru i za potrebe udruženja kada se odlazi na manifestacije u selima i drugim gradovima. To je jedan vid predstavljanja udruženja i mog rada, više kao reklamiranje. Udruženje „Čarobni prsti“ iz Beograda mi pomaže u prodaji. U tom udruženju, u kom sam godinu dana, se jako lepo slažemo, pomažemo jedni drugima. Saradnja je odlična. Sve je više zainteresovanih koji se okreću ručnim radovima i plasiraju svoje proizvode i učlanjuju se. Sada ima oko 40 članova iz više mesta, kako gradova tako i sela“, kaže Sandra.

Cene po kojima se rukotvorine prodaju na manifestacijama su simbolične, smatra naša sagovornica. Jedan od razloga je i činjenica da se ručni rad ne ceni dovoljno.

Mnogi zaboravljaju koliko je rada, truda, vremena i ljubavi uloženo u svaki ručno urađeni komad, bilo da je u pitanju hrana ili nešto drugo, dodaje i podseća da se ručno urađeno uvek prepoznaje.

Od hobija do preduzetništva

Sve je više onih koji su zainteresovani za „Sandrine čarolije“. Osim medenjaka tu su i štrudle, pogače, keksići, sladak hleb sa suvim voćem koje Sandra pravi za potrebe udruženja.

Do sada je ovo bio hobi, veli Sandra. Sada želi da pravljenje medenjaka i kolača bude njen posao.

„Planiram da postanem preduzetnica i konkurišem na konkursu za podršku nezaposlenima. Verujem da ću uspeti i da će mi ta sredstva pomoći u prvih godinu dana. Ulazak u preduzetničke vode je za mene novina i finansijska pomoć bi mi dobrodošla. Kao preduzetnica praviću starinske kolače, štrudle, različite vrste keksa. Retko ko to radi. Većina se okreće novim trendovima, novim receptima, ali ja više volim poslastice koje su pravile i naše bake. Recepte koje koristim su iz bakine kuvarice. Moj cilj je da dobijem sertifikat „Otvorena šaka“ koji se dodeljuje za stare zanate i proizvode“, kaže buduća preduzetnica.

Kako sačuvati svežinu medenjaka

„Ukoliko želite da medenjaci ostanu mekani treba ih, nakon što se ohlade, poređati u kutiju i poklopiti. Ako su baš jako tvrdi u kutiju možemo staviti i krišku jabuke, pa će medenjaci povući vlagu iz voća“, veli majstorica za medenjake.

Objavljeno u Poljoprivredniku 2668

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede