Mi volimo da mesimo i slatke i slane đakonije. Naravno, volimo i da ih jedemo. Kiflice, krofne, palačinke, pogačice, gibančice, lepinje…
Kažu da mnogo mesimo i da je to uticaj nemačke kuhinje. I to nam se baš sviđa. Ovo je recept baka Olgice iz Zrenjanina koja vrlo rado pravi kupus kifle. I to svima: unucima, rođacima, prijateljima, komšijama… Izuzetno su meke, posebno ukusne dok su tople.
Napisala nam je mere za pečenje u burek plehu.
Potrebno:
0,25 l mleka
0,25 l vode
supena kašika šećera
kašičica soli
0,5 dcl ulja
800 g brašna
1 margarin
Priprema: U mlaku mešavinu mleka i vode dodati so, ulje, šećer i nadošao kvasac. Sve zamesiti brašnom i testo dobro izraditi na stolu. Napraviti 4 jufke i ostaviti ih da se odmore i podignu. Izraditi margarin, pa mu dodati, otprilike, jednu supenu kašiku soli. Razvući jufke u kvadratni oblik i namazati testo smesom margarina i soli. Uviti rolat i iseći jednake trouglove. Poređati ih u podmazan pleh tako da šira strana trougla bude na dnu. Testo ostaviti da još raste. Pre pečenja u izrađeno jaje dodati malo ulja i premazati kupus kifle.