Tikve su jednogodišnje zeljaste biljke koje spadaju u grupu vrežastog povrća i porodicu bundeva (Cucurbitaceae).
Različitog su oblika, veličine i namene. Za ovu biljku koristimo različite nazive: bundeva, ludaja, dulek, buče, pečenka ili misirača…
Kod nas se gaje tri vrste tikve:
- Cucurbita pepo – obična tikva, dulek
- Cucurbita maxima – bundeva, pečenka, ludaja
- Cucurbita moschata – muskatna tikva, šećerka
Na našim trpezama često se poslužuju slatka i slana, kuvana ili pečena jela od tikve. Pravimo čorbe, variva, pite, sokove. Tikva koju gajimo je kultivisana i razvila se iz divlje bundeve koja je rasla na području između Gvatemale i Meksika.
Tikva je toploljubiva biljka
Tikvica je žbunasta forma obične tikve kod koje se koriste mladi plodovi sa cvetom ili obične povrtarske tikvice sa izduženim cilindričnim plodovima. Dipl. inženjer poljoprivrede Tanja Petrović podseća da tikvice možemo gajiti u zaštićenom prostoru, za ranu proizvodnju zbog kratke vegetacije. Mogu da se gaje i kao drugi usev posle salate.
Tikve su toploljubive biljke kojima je za klijanje i nicanje potrebna temperatura iznad 12 ºC. Optimalna temperatura za rast i razviće je u granicama između 25-30 ºC. Pad temperature ispod 5 ºC kao i jako kolebanje temperature utiču vrlo negativno na njihov razvoj i plodonošenje. Slabi mrazevi i slane u proleće mogu potpuno da unište mlade biljke.
Ove biljke imaju velike potrebe za vlagom jer razvijaju veliku lisnu transpiracionu površinu. Ne podnose ni suviše vlažnu sredinu. Visoka temperatura i suša ometaju oplodnju. U takvim uslovima nedovoljne vlage u zemljištu prinosi su niži, a plodovi sitniji ali su boljeg kvaliteta i sa više suve materije. Nasuprot tome u uslovima obilne vlage u zemljištu povećava se krupnoća plodova i prinos, ali se smanjuje sadržaj šećera u njima.
Potrebe za toplotom i vlagom zavise od faze razvoja biljke, napominje Petrović. Za klijanje i nicanje najpogodnija je visoka temperatura 25-28 ºC, i obilna vlaga. Posle ove faze potrebna je umerena vlažnost zemljišta i temperatura između 20-25 ºC podstiču izgradnju korenovog sistema i razvoj nadzemnih organa biljke. Kasnije, u vreme cvetanja i intezivnog rasta plodova, biljke imaju veće potrebe za toplotom.
Sadnja
Povrtarske tikvice se najbolje razvijaju na dubokom i strukturnom zemljištu. U zaštićenom prostoru sadnja se obavlja krajem februara (ako ima grejanja) ili početkom marta ako nema grejanja. Razmak sadnje 100×50 cm.
Berba počinje krajem aprila i u prvoj polovini maja. Berba se obavlja svaki ili svaki drugi dan. Savetodavac Petrović kaže da je ekonomski opravdana i rana jesenja proizvodnja (sadnja u avgustu, a berba kraj septembra i početak oktobra).