Претрага
Претрага

Kalendar radova u povrtnjaku za dobru organizaciju proizvodnje

Kalendar radova je plan koji uz dobru organizaciju posla vodi ka uspešnoj proizvodnji. Kako na pravi način organizovati povrtarstku proizvodnju podseća Dušan Despotović iz Poljoprivredne...

Galenika

Kalendar radova je plan koji uz dobru organizaciju posla vodi ka uspešnoj proizvodnji.

Kako na pravi način organizovati povrtarstku proizvodnju podseća Dušan Despotović iz Poljoprivredne stručne službe kroz Kalendar radova u povrtarstvu.

Kalendar radova u povrtnjacima

JANUAR:

  • Priprema leja i tunela. Setva u leje paprike, paradajza, krastavca i salate.
  • Nega biljaka u leji,
  • Kontrola povrća u trapu i u podrumu
  • Ispitivanje klijavosti semena

FEBRUAR:

  • Setva u leje paradajza, paprike, kupusa i kelerabe za ranu njivsku proizvodnju,
  • Nega rasada u leji: provetravanje, zalivanje, prihrana i zaštita,
  • Pikiranje paradajza i paprike posejane u januaru,
  • Priprema bašte za ranu stevu. Primena zemljišnih herbicida na površinama za uzgoj crnog luka i graška,
  • U povoljnim vremenskim uslovima, sadnja crnog i belog luka i setva spanaća, salate, rotkvice, graška, mrkve, peršuna i paštrnaka.

MART:

  • Setva spanaća, salate, rotkvice, graška, mrkve, peršuna i paštrnaka.
  • Sadnja krompira, salate, kupusa, kelja, kelerabe i rena,
  • Izgradnja i priprema mlakih leja i setva paprike, paradajza, plavog patliidžana, celera i kupusnjača za proizvodnju rasada.

APRIL:

  • Uništavanje korova zemljišnim herbicidima, na površinama na kojima će se sejati paradajz, paprika, pasulj i boranija.
  • Suzbijanje korova u izniklom luku, grašku i dr.povrću.
  • Nega rasada paradajza, paprike i plavog patlidžana u leji,
  • Završavanje setve luka, graška i mrkve,
  • Direktma setva paprike početkom, paradajza polovinom, a krastavca, tikvice, pasulja, boranije i kukuruza šećerca u trećoj dekadi aprila,
  • Sadnja krompira, kupusa, karfiola i kelerabe,
  • Berba salate, spanaća, rotkvica i mladog luka.

MAJ:

  • Suzbijanje korova u izniklom povrću
  • Zaštita paradajza, krompira, krastavca i kupusa od plamenjače i od drugih bolesti,
  • Praćenje razvoja krompirove zlatice i prskanje kada se ispile larve.
  • Prihrana, zalivanje i okopavanje useva.
  • Setva pasulja, krastavaca, lubenica, dinja, kukuruza šećerca…
  • Sadnja paprike, paradajza, krastavca, lubenica, dinja, plavog patlidžana i celera.
  • Berba kelja, salate, spanaća, graška i vađenje mrkve i mladog krompira.

JUN:

  • Nastaviti zaštitu paradajza, krastavaca, luka i kupusa od plamenjače i drugih bolesti.
  • Papriku štititi od bakteriozne pegavosti lista i ploda, uvenuća, plamenjače, truleži vrha ploda i lisnih vaši.
  • Lubenice zaštititi od fuzarioznog uvenuća.
  • Prihranjivanje biljaka.
  • Berba kupusa, kelja, karfiola, kelerabe, salate, spanaća, rotkvica, mladog luka i rane mrkve.
  • Priprema zemljišta i setva rotkvice, salate, bpranije, cvekle, peršuna, paštrnaka i praziluka.

JUL:

  • Zaštita paprike, paradajza, krastavaca, lubenice i krompira od bolesti i štetočina, koje su se pojavile u prethodnom mesecu.
  • Pasulj i boraniju sačuvati od bakterija, a kupus za jesenju proizvodnju od plamenjače i buvača.
  • Prihrana i zalivanje useva.
  • Beru se paradajz, paprika i krastavac, vade crni luk i krompir.
  • Setva postrne boranije, kornišona i rotkve. Sade se kupus, kelj, karfiol i kasni paradajz.

AVGUST:

  • Nega useva na polju.
  • Povrće se štiti od istih bolesti i štetočoina kao u prethodnom mesecu. Pravilo je da se prvo oberu zreli plodovi, a zatim biljke zaštite. Obratiti pažnju na izbor preparata.
  • Biljke iz druge setve, kao što su boranija, kornišoni i kupus treba zaštititi od plamenjače.
  • Vađenje crnog luka i berba paprike, paradajza, plavog patlidžana, salate, lubenica i dinja.
  • Setva salate, spanaća, rotkve, rotkvice i luka srebrnjaka za proizvodnju rasada.

 SEPTEMBAR:

  • Zaštita je ista kao u prethodnom mesecu. Koristiti preparate s najkraćom karencom.
  • Nega rasada salate i luka srebrnjaka na otvorenoj leji.
  • Biljke u bašti negovati i zaštititi od ranih mrazeva.
  • Berba boranije, kornišona, paradajza, paprike, i drugog jesenjeg povrća. Vađenje krompira.
  • Postepena setva rotkve, spanaća i salate svakih sedam do deset dana.
  • Obrada zemljišta.

OKTOBAR:

  • Sade se salata, beli, crni i luk srebrnjak.
  • Jesenja setva spanaća i ozimnih sorti graška.
  • Paradajz staviti na dozrevanje, a karfiol na dorastanje.
  • Vaditi korenasto povrće i čuvati ga u trapu ili u podrumu.
  • Berba kupusa, karfiola, rena i rotkve. Novembar:
  • Berba kasnog kupusa, kelja pupčara i vađenje celera, praziluka, mrkve, peršuna, paštrnaka i rena.
  • Trapaljenje povrća.
  • Sve biljne ostatke gajenih i korovskih biljaka počupati, izneti iz bašte i spaliti.
  • Kasna jesenja obrada zemljišta.

DECEMBAR:

  • Obilaziti useve na polu-salatu, spanać, luk. Kontrolisati utrapljenu mrkvu, peršun, cveklu…
  • Priprema zemljišta za leje.
  • Popravka alata spremanje toplih leja.
  • Setva salate, luka i paprike za ranu proizvodnju.
Podeli sa prijateljima:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporučeno